Кад тело уништава сопствени пигмент

Како се ближи лето, на кожи многих људи приметне су беле флеке. Реч је о аутоимуном обољењу витилиго, услед којег кожа губи пигмент и постаје осетљивија. Иако за сада не постоји званична терапија, нове студије пружају наду: експерименти на матичним ћелијама указали су на могући „окидач“ за овај поремећај, док су у петомесечном испитивању лекови за артритис деловали и на витилиго. Проф. др Лидија Кандолф Секуловић, начелница 1. одељења Клинике за кожне и полне болести ВМА, открива како се за сада третира ово обољење.

 

Људима који имају витилиго највише смета естетска позадина ове болести и зато траже разне начине да кожи врате пигмент, премда универзалног лека нема. Беле флеке се појављују на различитим деловима тела, често могу бити потпуно неприметне на лактовима или испод пазуха, а најтранспарентније су оне на лицу и шакама.

Истраживачи њујоршког медицинског центра „Лангон" установили су који то молекуларни сигнали контролишу пигментацију косе и коже. Др Мајуми Ито радила је на матичним ћелијама мишева и утврдила следећу појаву: животиње које су добијале мање сигнала у ендотелинском рецептору типа Б ‒ губиле су боју крзна; код мишева код којих су ти сигнали били појачани, пигментација је постала интензивнија. Блокирањем сигнала „Wnt", такође је изазван застој матичних ћелија, а самим тим, и губитак пигмента. Ово откриће могло би да помогне у контролисању продукције меланоцита ‒ ћелија које дају боју нашој кожи и коси, те тако и у лечењу витилига.

С друге стране, студија Универзитета Јејл показала је да лек тофацитиниб, који се користи у лечењу реуматоидног артритиса, такође делује и на витилиго. У испитивању је учествовао пацијент стар педесет три године, са више белих флека на лицу, телу и шакама. Након пет месеци лечења, депигментација је потпуно нестала са лица и руку.

„Болест наслеђа"

Витилиго је, као и многе друге болести савременог доба ‒ аутоимуно обољење, што значи да се узроци губитка пигмента налазе у самом организму. Често се јавља ʼудруженʼ са још неким аутоимунским болестима, попут Хашимото тиреоидитиса, пенициозне анемије, опадања косе у виду печата. Због тога је потребно учинити лабораторијске и друге анализе да би се удружена болест утврдила или одбацила.

Иако се аутоимуне болести најчешће сматрају последицом стреса, проф. др Лидија Кандолф Секуловић напомиње да стрес не може бити најважнији узрок у настанку витилига. Најважнији фактор је ипак ‒ наследни фактор. Уколико је у породици било случајева витилига и других аутоимуних болести, много је већа вероватноћа да се симптоми понове на неком од наследника.

Оно што највише узнемирава људе код којих се витилиго шири и покрива све веће површине коже, јесте чињеница да не постоји једноставан нити универзалан лек. Занимало нас је ипак, да ли је могуће да се ширење белих флека заустави само од себе?

„Уколико је витилиго у фази брзог ширења, овакав ток се може прекинути применом системских кортикостероида у виду таблета или ампула. Кортикостероиди се могу применити краткотрајно, у току од три до шест месеци, док се хронична употреба не може препоручити" ‒ напомиње саговорница. Фототерапија, имуномодулатори, и посебан тип ласера ‒ алтернативне су мере лечења.

Сунце као претња

Код људи код којих се витилиго проширио по лицу или шакама, јавља се природна потреба да такве ʼаномалијеʼ сакрију шминком или прекрију одећом. У нади да ће флеке почети саме да се повлаче, мењају начине исхране и покушавају да свој имунитет подрже додатним витаминима.

Ипак, наша саговорница открива: „Нема доказа да се исхраном и витаминима може променити имунски систем. Обично људи покушавају да ʼпојачајуʼ имунитет, али овде се не ради о слабом, већ о погрешном имунском одговору на сопствено ткиво."

Витилиго не представља само естетски проблем. Делови коже које изгубе пигмент постају много осетљивији на зрачење сунца, и уколико се адекватно не заштите могу се претворити у опекотине.

„Веома је важно ригорозно се штитити од сунца (избегавање сунчања и одласка у соларијум, заштитна одећа и коришћење крема са заштитним фактором СПФ 50 УВА,УВБ током читавог дана), због тога што опекотине од сунца могу довести до ширења промена. Рано јутарње и касно поподневно сунце могу да имитирају фототерапију, али се морају веома опрезно и под контролом лекара примењивати да не би дошло до погоршања" ‒ упозорава проф. др Кандолф Секуловић. 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 25. апр 2020, 12:43) - Vidovdan [нерегистровани]

Zabrinjavajuće

Prvo su bile po koja tamna freka, a onda su se pojavile sitne crveke tačkice i sada naglo gubljenje pigmenta rasuto po podkolenicama i počinje po rukama? Pre gidinu dana rečeno mi je da imam poliartritis, ali da tu leka nema, tako da sam bez ikakve terapije. Koža je suva-peruta se. Noću mi se tako osuše usta, usne i ždrelo... Leka nema, a hoće ovaj svet u nebesa...

(петак, 15. сеп 2017, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

Laser

Nedavno sam poslom bila u jednoj dermatoloskoj klinici u Novom Sadu i slucajno videla rezulate tretiranja hiperpigmentacije sa laserom, cini mi se da je u pitanju Yag laser, nisam sigurna. Uglavnom, odlicni su! Tako da, trebalo bi se raspitati i o tome.

(понедељак, 23. мај 2016, 17:07) - anonymous [нерегистровани]

E

A da se osnuje neko udruzenje podrske za osobe obolele od vitiliga, neke to prilicno pogadja psihicki i prijalo bi im vise paznje i u medijima i preko nekog udruzenja.

(понедељак, 16. мај 2016, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Хвала

Хвала за текст. Једна порука за људе са овим проблемом:
-не идите у Градску болницу (Београд), чекаћете ред 6 сати минимум да би вам начелник клинике рекао како изгледате много млађе, имате ''аристократску'' кожу и слично...

Друге клинике не знам нисам пробала, ако имате неку препоруку, слободно.

(понедељак, 16. мај 2016, 07:52) - Ana [нерегистровани]

Fleke

Korisno za ljude koji imaju ovaj problem, ako bi bio i neki tekst o flekama nastale nagomilanom pigmentacijom od sunca bila bih zahvalna jer ja imam suprotni problem od ovog, problem hiperpigmentacije.

(недеља, 15. мај 2016, 19:46) - Marko [нерегистровани]

vitilgo

Postovani RTS-ovci,

hvala vam sto se pozabavili ovom veoma vazmom temom. Vitiligo je eddokriniolosko oboljenje koje se kod nas leci na dermatologiji i to na taj nacin sto vam kazu da nema leka.