Преиспитивање улоге оца – идентификација и морални стандарди

Улоге мајке и оца у одгајању и васпитавању подједнако су важне, али ипак различите. Њихова интеракција са децом је другачија и то је видљиво у различитим приступима игри. Очеви више физички, а мајке вербално приступају игри. Мушкарци често повезују игру са неким задатком или пројектом, а жене са идејом или „кобајаги“ ситуацијом. Изазови савременог доба наводе на преиспитивање улоге оца.

Данас се очеви много више баве децом него раније. Зато се и у психологији, која је у претходним деценијама претежно проучавала значај мајке, много више пажње посвећује улози оца, као и заједничком утицају родитеља на развој детета, каже за емисију "Све боје живота" Ана Бусарац, психолог Дечјег диспанзера ВМА.

Колико друштвени фактори утичу на представу о родитељским улогама?

Психоанализа, која је настала почетком 20. века, ставила је акценат на улогу мајке. Сматрало се да се дете формира до четврте - пете године и да је мајчина улога у развоју детета пресудна. Такав став у психологији може се објаснити друштвено - економском ситуацијом. Наиме, почетком прошлог века, очеви су обезбеђивали егзистенцију породице.

Отац је зато и у психологији посматран као спољна фигура, измакнута из породичне средине, онај који одлази од куће да би прехранио породицу. Никада се, међутим, у психологији, није заборавило на улогу оца, али се на њега гледало више као на неког ко намеће моралне стандарде. Отац је био узор за поређење и фигура са којом се идентификују, пре свега мушка деца.

Данас и мајка и отац проводе једнак број сати на послу да би обезбедили породицу. Како се сада гледа на улогу оца?

Јавила се потреба да се преиспита улога оца. Мајка и даље важи за неког ко је од рођења уз дете јер она једина може да задовољи све потребе једне бебе. Важно је истаћи да отац, иако не може да задовољи основне потребе за храњењем, може од старта да заузме очинску улогу у одгајању детета. Од најранијег узраста, отац је изузетно важан за дете и утиче на његов социјални, емотивни и когнитивни развој.

Истраживања су показала да дете које одраста уз оца има већи доживљај сигурности. Такође, показало се да деца којој су очеви посвећивали време имају много мање проблема током пубертета. Када се отац и мајка временски подједнако посвећују деци, постоји боља клима у породици, задовољнији су и жена и мушкарац, а то се одражава и на децу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 06. апр 2016, 13:38) - Isto kao i do industrijske revolucije! [нерегистровани]

Tako seljaci žive


Sve do perioda industijske revolucije većina poslova se obavljala u baštama okolo kuće!

(уторак, 05. апр 2016, 23:07) - Neša... [нерегистровани]

Eh...

Implementacija globalističke doktrine.