Поврће и воће узвраћају ударац

„Мушкарци и жене ходају с неким упаљеним завијуцима у устима и од тога су потпуно обавијени димом.“ Tако је Кристофер Колумбо, приликом откривања Новог света, описао први сусрет са пушачима у свом бродском дневнику. Адиктивни алкалоид никотин важан је састојак дувана. Већина цигарета садржи десет или више милиграма никотина, а смртоносна доза је 2 до 16 грама.

Наравно, најбоље би било да се ослободите те нездраве и ружне навике. Ипак, ако сте пушач, или сте недавно оставили цигарете, плодови из баште (или са пијаце), како тврде нутриционисти, могу помоћи да се организам очисти од никотина.

Кељ

Према новим истраживањима, поврће које смо сви мрзели као деца може потпуно да ослободи тело од отрова и регулише опште стање организма. Наиме, изотоицијанат, који настаје из молекула кеља, допире чак до молекула ДНК. Снага кеља повезана је и са четрдесет пет различитих флавоноида који делују потивупално. Кељ садржи велике дозе гвожђа, калцијума, витамина К и А, ефектних антиоксиданата. Витамин К има важну улогу у јачању структуре костију и имунитета, спречавању кардиоваскуларних обољења и можданог удара.

Спанаћ

Захваљујући Елзију Сегару, који је 1919. године за рекламу фабрике спанаћа осмислио лик морнара Попаја, и Флечер студију у коме је реализован истоимени цртани филм, спанаћ је постао много популарнији. Садржи велику количину минерала и витамина, па га зову „краљем поврћа". Богат је фолном киселином (витамин Б9) која побољшава имуни систем и циркулацију. Ретко која биљка садржи толико магнезијума, драгоценог минерала који чува срце и одржава нормални крвни притисак. Спанаћ треба јести и због гвожћа, калцијума, натријума, фосфора, мангана, бакра, цинка, јода и целулозе. Верује се да исхрана богата спанаћем пушачима нормализује нарушени сан и побољшава расположење.

Шаргарепа

Шaргарепа је основна намирница за детоксикацију организма јер је богата антиоксидансом бета-каротеном, који се у телу претвара у витамин А. Шаргарепа обилује и другим корисним састојцима, пре свега витаминима групе Б (Б1, Б2, Б5, Б6). Иако је лековитост шаргарепе научно потврђена, не препоручује се њена претерана употреба  довољна је једна чаша сока од шаргарепе на дан.

Лимун и поморанџа

Дуван смањује ниво витамина Ц у организму, а поморанџа и лимун богати су управо овим витамином. Моћни агруми подстичу стварање црвених крвних зрнаца. Лимун је и проверени пријатељ лепоте  чисти кожу и поре.

Пшеничне клице

Иако пшеницу најчешће користимо у облику брашна, пшеничне клице представљају чудесан извор енергије. Обилују органским фосфатима који уклањају мишићну слабост, а садрже и магнезијум који подржава и јача имунитет. Калцијум, фосфор и витамин Б1 обнављају нервни систем. Пшеничне клице побољшавају еластичност крвних судова и смањују ризик од срчаних обољења у познијем добу.

Ђумбир

Ђумбир је омиљен као зачин, а његови делови, корен и ризом, познати су и по лековитости. Доступан је у скоро свим домаћим самопослугама и на пијацама. Позитивно утиче на читав кардиоваскуларни систем. Уклања симптоме сувог грла и уста, лечи прехладу. Има бројна фармаколошка дејства: смањује температуру, има противупално, седативно и антибактеријско дејство. Према прелиминарним резултатима, ђумбир регулише ниво шећера и липида у крви, а спречава и настанак тромба. Ипак, нутриционисти сматрају да не треба узимати више од пет грама ђумбира дневно.

Броколи

Броколи садржи висок ниво витамина Б, Б5 и Ц. Поврће, које расте као карфиол, прави је шампион међу благотворним намирницама. Броколи садржи НРФ2, ген који штити плућа.

Брусница

Плод бруснице је моћан антиоксиданс. Никотин повећава ниво шећера у крви, баш као и брусница. Укусно, кисело, опоро и освежавајуће воће биће због тога ваш велики савезник када одлучите да се ослободите никотинске зависности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи