уторак, 29.03.2016, 12:00 -> 12:21
Извор: РТС
Аутор: Весна Павличек
Домаћи стручњаци доказали лековита својства ароније
Једномесечна студија Института „Др Јосиф Панчић“ у сарадњи са Лабораторијом за неурокардиологију Клиничког центра „Бежанијска коса“ доказује да органски сок ароније утиче на снижавање крвног притиска и да поседује моћна антиоксидативна својства.
Стручњаци Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ у сарадњи са Лабораторијом за неурокардиологију Клиничког центра „Бежанијска коса“ спровели су једномесечну клиничку студију о ефектима органског сока ароније на крвни притисак и биохемијске параметре. Утицај је утврђиван код испитаника у почетним фазама повишеног крвног притиска који нису на терапији антихипертензивима.
Испитаници су у току студије конзумирали два пута по 100 мл сока дневно. После завршетка студије, констатовано је да су просечни двадесетчетворочасовни систолни и дијастолни притисак као и систолни и дијастолни притисци за време будног стања, статистички значајно смањени.
Уочено је и значајно смањење нивоа триглицерида као и укупном и ЛДЛ холестерола. Добијени резултати указују на потенцијални позитиван утицај конзумирање сока од ароније на крвни притисак и липидни статус код особа са почетним фазама хипертензије.
Превенција и одржавање здравља кардиоваскуларног система
Истовремено је спроведена студија којом је испитиван утицај сока ароније на профил масних киселина у еритроцитима и ћелијске антиоксидативне ензиме здравих испитаника. Резултати показују да конзумирање сока ароније испољава позитивне ефекате на активност ћелијских антиоксидативних ензима и статуса масних киселина, највероватније механизмом индиректног антиоксидативног деловања на профил масних киселина у саставу мембрана ћелија.
На основу наведених истраживања, закључује се да полифенолима богат сок ароније може имати потенцијалну улогу у заштити ћелије од оксидативног оштећења ц́елија и превентивну улогу у одржавању здравља кардиоваскуларног система.
Студија је реализована у оквиру пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја Традиционални и нови производи од плодова гајених и самониклих врста воћака и винове лозе и нус-продуката у преради, са посебним освртом на аутохтоне сорте: хемијска карактеризација и биолошки профил. Руководилац пројекта је научни саветник у Институту „Др Јосиф Панчић“ др Катарина Шавикин.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар