Дијететски суплементи као лекови?

Произвођачи дијететске суплементе неретко рекламирају као лекове. У Србији је у току формирање правилника о стварном утицају суплемената по угледу на строге европске регулативе. Тематски конгрес, одржава се крајем године.

Упркос томе што се дијететски суплементи сматрају додацима исхрани који не могу да штете, али ни да замене избалансирану исхрану, произвођачи их често рекламирају као лекове.

Управо због тог проблема, Европска агенција за безбедност хране је пре десет година формирала групу која процењује тврдње о лековитости одређених суплемената. У Србији се тренутно формира правилник по угледу на врло строге европске регулативе.

Правилник ће ступити на снагу током 2016. године, а Министарство здравља ће његову примену контролисати преко Санитарне инспекције. Биће креирана и посебна листа изјава и тврдњи које ће произвођачи и увозници моћи да користе приликом рекламирања и продаје својих производа.

Феноменом правилне исхране домаћи и инострани стручњаци бавиће се на 13. Конгресу о исхрани који, поводом 60 година постојања, од 26. до 28. октобра 2016. организује Друштво за исхрану Србије.

Конгрес ће се први пут реализовати на међународном нивоу и биће свакако јединствена прилика да агрономи, економисти, хемичари, биолози, фармацеути и лекари из читавог света прикажу резултате својих истраживања и размене значајна искуства са колегама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се