Какав је квалитет игала за акупунктуру

Може се рећи да је квалитет игала за акупунктуру задовољавајући али је ипак неопходно, путем објективних истраживања, подићи безбедност употребе ових игала на највиши ниво.

Произвођачи стално усавршавају процес производње игала, али се често могу нађи одређене нерегуларности на самој површини игала које повећавају ризик од алергијске реакције. Истраживачи Универзитета у Мелбурну РМИТ усмерили су научну пажњу на две најчешће коришћене врсте игала од нерђајућег челика.

Популарност акупунктурних третмана

Главни истраживач Мајк Кси, директор РМИТ Центра за иновативне структуре и материјале, нагласио је да је третман акупунктурним иглама безбедан али да је увек могуће да буде још безбеднији. Раширеност употребе кинеске медицине је 40% у односу на све медицинске приступе а та врста медицинских поступака скоро увек подразумева и третмане акупунктуром. На западу је акупунктура најчешће коришћена алтернативна метода лечења.

Врхови игала морају бити потпуно правилно обликовани, очишћени и заоштрени. Акупунктурни третмани морају бити потпуно безбедни за пацијенте. Највећи произвођачи акупунктурних игала су Кина, Јапан и Кореја при чему Кина покрива 90% светских потреба.

Истраживање квалитета игала за акупунктуру

За потребе студије Универзитета РМИТ, одабрано је по 10 игала од сваког бренда, случајним узорковањем, а потом су слике, направљене успомоћ електронског микроскопа, скениране пре и после употребе. Овај поступак је открио значајне нерегуларности на површини и на врховима игала, и то посебно у случају једног произвођача. Пре употребе су уочене металне грудвице на површини игле, којих није више било након употребе.

Професор Чарли Ксу, коаутор ове студије и директор истраживачког програма традиционалне и комплементарне медицине, указао је на могућност да су металне резидуе завршиле у људском телу узрокујући нелагодност и потенцијални дерматитис. Искривљени врхови игала могу изазвати модрице, крварење и јак бол током и након примене терапије. То су најчешће последице неправилно центрираног врха акупунктурне игле. Није реч о проблемима који би били дугорочни или веома озбиљни али стандард квалитета мора бити задовољен, сматрају истраживачи.

Они су указали и на евентуалне недостатке поступка глачања метала на површини игле. Тај поступак генерише електростатичне силе које привлаче ситне металне делиће ка површини игле. Студија је такође показала да је ове делиће могуће уклонити адекватним завршним поступком чишћења акупунктурних игала.

број коментара 0 Пошаљи коментар