Програмери – злата вредни

Широка примена софтвера у свакој области нашег живота генерише непрекидан раст тржишта мобилних апликација, чиме расту и потребе за квалитетним програмерима из ове области. Домаћи стручњаци се релативно брзо запошљавају, а посебно отворено за њих је – страно тржиште.

Програмери – злата вредни Програмери – злата вредни

Знање развоја апликација за мобилне уређаје јако је тражено и финансијски исплативо – било да самостално продајете властиту апликацију, или користите своје знање за реализацију туђих идеја и израду апликација у оквиру неке ај-ти компаније.

Програмер Иван Недељковић већ годинама се бави развојем софтвера, углавном за "Apple" уређаје. Запослен је у једној швајцарској компанији, мада каже да у понуди има и хонорарних пројеката. У својој каријери највише је радио за странце, док је свега неколико пројеката реализовао за домаће тржиште.

„Посао програмера захтева константно усавршавање. Трудим се да свакодневно учим и усвајам нова знања, иначе бих врло брзо престао да постојим као програмер“, тврди Недељковић.

Повезаност образовног система с привредом

Иако је потражња за стручњацима у сфери информационо-комуникационих технологија велика, за њихово позиционирање на тржишту од кључне важности је и повезаност образовног система са привредом, али и добар наставни кадар, који у нашој земљи мањка, кажу стручњаци.

Професор др Бојан Ристић, директор Високе струковне школе за информационе технологије каже да наши стручњаци са факултетима и високим школама информационо-комуникационог усмерења лако долазе до посла и у Србији и у иностранству, за разлику од оних који су по образовању правници или економисти.

„Тржиште је гладно добрих програмера – и код нас и у региону. Ипак, млади програмери из Бугарске или рецимо Хрватске, такође, због плаћенијег посла, одлазе у развијеније државе Европске Уније. Код нас је, с друге стране, добро то што велике међународне компаније, као што је 'Мајкрософт' за регионални центар, бирају управо Београд па се добро плаћен посао програмера може обављати и у Србији“, објашњава Ристић.

Очекује се да ће вредност тржишта мобилних апликација врло брзо достићи 50 милијарди долара. Број преузетих апликација расте огромним убрзањем – у 2008. години било је нешто више од две милијарде преузимања, а процењује се да ће 2016. године број преузетих мобилних апликација бити око 65 милијарди.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи