Крст Хаџи Рувима

Заветни крстови представљају дар божанству или светитељу од кога се нешто моли или му се приноси као знак захвалности. Стављањем на икону или неко друго свето место у храму, овај крст прима одређена својства која се касније преносе на онога ко га је даривао или на онога ко га носи. Један овакав крст, посебне уметничке вредности, је и крст који је израдио архимандрит Хаџи Рувим Нешковић и даровао га православном женском манстиру Чокешина који се налази у истоименом селу подно планине Цер.

Уметник и добротвор Рафаило Ненадовић, Хаџи Рувим, себе је називао крсторесцем. То показује натпис на крсту из манастира Чокешина у коме пише: „Овај крст изрезао је архимандрит Боговађе у пределима Ваљевским, и приложио га манастиру Чокешина, за спомен себи и својим родитељима, при игумена Константина, августа 1799“.

Родом је био из Бабине Луке код Ваљева. После завршене школе у манастиру, оженио се Маријом из Докмира и исте године рукоположен је за свештеника у родној Луци. Још као бабинолучки јереј израдио је неколико крстова које историчари сврставају у ремек-дела црквене уметности. Развио је значајну сликарску и резбарску делатност и био је један од последњих великих српских дуборезаца и графичара из 18. века. Његова уметност представља спој српске традиционалне и европске каснобарокне уметности, и зато се може рећи да је он одиграо значајну улогу у развоју ликовне културе у Србији крајем 18. и почетком 19. века.

Након смрти супруге Марије, Рафаило Ненадовић одлази у манастир Боговађа и ту постаје калуђер Рувим. Као калуђер путује по свету. Скупља књиге и знања, стиже и до Јерусалима и Светог места - Христовог гроба. Као угледни црквени достојанственик, народни заштитник и велики уметник, Рувим је годинама био на мети дахија, који су на све начине покушавале да га уклоне.

Сматра се да је он у име 12 кнезова писао жалбу турском султану, растопљеним златом, због чега је султан припретио дахијама, а њега прогонио. Скривајући се по манастирима Никоље, Студеница и Света Гора, спашавао се сигурне смрти. Потреба да се врати у Боговађу и помогне устаницима лишила га је живота.

Са крстом кога је израдио Хаџи Рувим, игуман Константин Вујанић из Чокешине, заклео је и благословио хајдучку чету браће Недић, која је 1804. године, на брду изнад потока Врањевца, херојски и уз велике жртве дочекала Турке. Такође је под овим крстом Хаџи Рувима одржан, 1805. године, и Први правитељитељствујушчи совјет, под вођством проте Матеје Ненадовића.

Хаџи Рувимов крст израђен је од крушковог дрвета у техници ажурираног дубореза. На њему је приказано дванаест Великих празника. На предњој страни изрезане су сцене Распећа, Скидања са крста, Лазаревог васкрсења, Улазак Христа у Јерусалим, Неверство Томино и Силазак у Ад. На полеђини: Благовести, Рођење, Сретење, Крштење, Ваведење Пресвете Богородице и Рођење Богородице.

Ове развијене иконографске представе приказују доброг познаваоца теолошке литературе и вештог уметника, који композиционо пажљиво гради сцене, вешто постављајући ликове. Минуциозном израдом изражене су емоције ликова, покрети, детаљи одеће и амбијента. Орнаменти који покривају слободне површине, као што су заталасана линија и паралелни урези на луковима ниша, дају пластичност, а изведени су као на крстовима светогорских радионица.

Заветни крст Хаџи Рувима чува се у збирци Народног музеја у Београду.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 02. мар 2016, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

Gdje su dokazi da je Hrist bio razapet na krstu?

Sve vise govori da uopste i nije bio razapet. Sta je sa vaskrsenjem? I slazem se da je krst neka vrsta idolopoklonstva.

(четвртак, 25. феб 2016, 17:59) - Hamdi [нерегистровани]

cudno

ali neznam zasto ne zelite da objavite komentar koji sam poslao?

(четвртак, 25. феб 2016, 17:08) - Hamdi [нерегистровани]

sto

moj komentar nije objavljen?

(четвртак, 25. феб 2016, 15:59) - Hamdi [нерегистровани]

umetnicko delo

tako barem ja gledam na ovaj krst koji je rezbario Ruvim Neskovic, a autor teksta Vladana Rasic je odlicno
obavila posao sto zasluzuje pohvale.
Inace delim misljenje gospodina koji govori ovde o idolopoklonstvu,i to potkrepio stavcima iz bozje reci.
Zasto iz bozje reci?Upravo bozja rec govori(2.tim.3:16-17) daje ona nadahnuta od boga i korizna nama za poucavanje kako bi postavili stvari na pravo mesto.
Takodjer u Izaiji 42:8 stoji sledece:Ja sam Jehova.To je ime moje,i nikome necu dati slavu svoju,niti hvalu svoju likovima rezbarenim.
Psalmist je bio nadahnut da napise sledece.(psalam.115:4-8) Idoli su njihovi srebro i zlato,delo ruku coveka zemaljskog.Usta imaju ali ne govore,Oci imaju ali ne vide,Usi imaju aline cuju,Nos imaju ali ne mirisu.Ruke imaju ali ne pipaju,Noge imaju ali ne hodaju,ne pustaju galasa iz grla svoga.
Takvi ce postati i oni koji ih prave,koji se u njih uzdaju.
Inace sto se samoga krsta tice,nema dokaza da je Isus Hrist pribijen na doslovni krst.
U pitanju je samo obican ispravan stub.Citiramo opet bozju rec koja objasnjava:ovoga puta pismo galatima
poglavlje 3, a redak 13. Hrist nas je kupio i tako oslobodio prokletstva zakona postavsi umesto nas prokletstvo,jer je napisano:Proklet je svako ko je obesen na Stub.
Istorija svedoci da se ,,kukolj* vekovima kasnije uvukao u pravo kriscanstvo i postavio predanja i obicaje iznad bozje reci.Prema Jovanu.4:23-24 boga se obozava duhom i Istinom, a ne idolima i tradicijom koji nemaju veze sa hriscanstvom.
Hvala za ovaj prostor, i nadam se da nisam nikog uvredio-samo sam citirao bozju rec koja prosvetljuje.
Pozdrav ljudima dobre volje.

(четвртак, 25. феб 2016, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

Idolopoklonstvo

Krst je obican idol,isto kao i indijanski totemi i druge gluposti.
Zanimljivo je da ga cak i sama Biblija osudjuje prema II Bozjoj zapovedi 5.Mojsijeva 4 poglavlje ,15-20 stiha 15 Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,17 Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;18 Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom 19 I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom....Nadalje grcka rec "stavros" koja se hiljadama godima koristila za uspravan stub od IV veka nase ere dobija znacenje krst,a zasto tek od tada???Zbog sekte cezara i boga Konstantina.