Нови метод ране детекције малигних ћелија - фотоакустична томографија

Уз помоћ посебног протеина издвојеног из једне бактерије, могуће је открити канцерозне ћелије у најранијем ступњу развоја, резултати су истраживања научника Универзитета у Сент Луису. Нова технологија у постављању дијагнозе, може се применити и за благовремено лечење срчаних болести.

Стручњаци за биомедицину, који се баве истраживањима на Одсеку за примењену науку Универзитета „Вашингтон“ у Сент Луису, дошли су до сазнања да је уз помоћ посебног протеина издвојеног из бактерије, могуће детектовати оболеле ћелије у најранијем ступњу развоја рака.

Протеин о коме је реч је реверзибилни бактеријски фитохром, захваљујући којем је могуће генерисати технолошки најнапредније фотоакустичне генетске слике.

Сензитивни BphP1 фитохром је управо тај који указује на присуство тумора. Биомедицински инжењер и вођа истраживања спроведеног у његовој лабораторији, професор Ванг, објаснио је да је све то било изводљиво захваљујући генетском кодирању специфичног протеина који је изразито осетљив на различите врсте и јачине светла.

Тако је могуће добити две различите слике ткива захваћеног раком настале под различитим светлом. Поређењем се добија крајње прецизна слика ћелија рака.

Јаснија слика ћелија канцера и метастаза

Фотоакустична томографија користи комбинацију светлосних и звучних таласа различите дужине. Поређењем оболелог ткива под инфрацрвеним светлом са оригиналном, основном сликом истог, и то тако што се елиминише друга слика са прве и тиме одстране сигнали крвног протока и друге небитне ствари, добија се веома јасна слика ћелија рака и метастаза.

На почетку процеса развијања канцерозних ћелијских промена, малигно ткиво се не може јасно разликовати од нормалног зато што су присутни јаки сигнали који потичу од самог протока крви.

Због значаја ране дијагностике за лечење болести, било је неопходно открити метод који омогућава да измењене ћелије буду видљиве од самог почетка болести.

Нова врста технологије важна је, не само за онколошке пацијенте, већ и за благовремено лечење срчаних болести, као и праћење ефикасности имунотерапије код многих других болести, а корисна је и као метод детекције наркотика у ткивима пацијента.

број коментара 0 Пошаљи коментар