Гравитационим таласима до Великог праска

Стотину година после Ајнштајнових предвиђања у Теорији релативитета, гравитациони таласи су откривени. У тиму опсерваторије ЛИГО из Калифорније којој свет дугује ово откриће је и Вук Мандић, научник рођен у Прибоју, а сада професор на универзитету у Минесоти.

После судара две црне рупе од којих је свака имала масу као 30 наших Сунца, енергија која је ослобођена створила је гравитационе таласе који су забележени ласерским инструментима.

Судар црних рупа се десио 1,3 милијарде светлосних година далеко, дакле, заиста далеко, али опет довољно близу да се разуме њихово понашање које помало личи на људско.

„Знамо да оне могу да живе у паровима и да могу да се крећу спиралном путањом једна према другој, на крају и споје, и да тада ослобађају велику количину енергију“, објашњава Мандић.

На питање због чега су гравитациони таласи толико важни, Мандић одговара да ће научници сада бити у могућности да кроз гравитационе таласе посматрају потпуно нове процесе у свемиру које до сада нису били у могућности да виде.

Можда чак и почетак Космоса, тврде у Мандићевом тиму. Прибојац који је 1992. године отишао за САД, сада професор у Минесоти каже да је ово откриће круна у науци.

„Показује вредност одрицања које сви ми у науци морамо да показујемо да бисмо дошли до оваквог догађаја“, истиче Мандић.

Према његовим речима, могуће је да у будућности човек развије мноштво проналазака који ће искористити постојање гравитационих таласа и њихово путовање кроз свемир.

Путовање кроз време, каже, тешко да би могло да буде један од њих. За сада.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 13. феб 2016, 20:17) - anonymous [нерегистровани]

Teorija

Veliki prasak je zadnja teorija u koju bih verovao oko nastanka svemira. Ona ima najvise nelogicnosti.

(субота, 13. феб 2016, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Re: Pobogu

Dakle, kada neko za fudbalsku utakmicu napiše da je borba titana, ti očekuješ mitske titane na terenu? Razumem šta hoćeš da kažeš, ali "sudar" je reč koja se koristi na više načina, pa i metaforično.

(субота, 13. феб 2016, 15:31) - Niko [нерегистровани]

Elektricni Univerzum

Vise podrzavam elektricni univerzum nego gravitacione talase koji je zastupao i Nikola Tesla

https://www.youtube.com/watch?v=akM9KNEv_JE

(субота, 13. феб 2016, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

Pobogu

Pobogu ljudi.Pobogu naucnici.Pobogu novinari.Aman zaman.1,3.milijarde svetlosnih godina.O cemu vi to pricate.Kakvi sudari crnih rupa.Crna rupa je samo centar energije u pokretu.Tu nema sudara.Tu samo veca rupa apsorbuje manju rupu(jaca ,slabiju.Aman.