Гравитационим таласима до Великог праска

Стотину година после Ајнштајнових предвиђања у Теорији релативитета, гравитациони таласи су откривени. У тиму опсерваторије ЛИГО из Калифорније којој свет дугује ово откриће је и Вук Мандић, научник рођен у Прибоју, а сада професор на универзитету у Минесоти.

После судара две црне рупе од којих је свака имала масу као 30 наших Сунца, енергија која је ослобођена створила је гравитационе таласе који су забележени ласерским инструментима.

Судар црних рупа се десио 1,3 милијарде светлосних година далеко, дакле, заиста далеко, али опет довољно близу да се разуме њихово понашање које помало личи на људско.

„Знамо да оне могу да живе у паровима и да могу да се крећу спиралном путањом једна према другој, на крају и споје, и да тада ослобађају велику количину енергију“, објашњава Мандић.

На питање због чега су гравитациони таласи толико важни, Мандић одговара да ће научници сада бити у могућности да кроз гравитационе таласе посматрају потпуно нове процесе у свемиру које до сада нису били у могућности да виде.

Можда чак и почетак Космоса, тврде у Мандићевом тиму. Прибојац који је 1992. године отишао за САД, сада професор у Минесоти каже да је ово откриће круна у науци.

„Показује вредност одрицања које сви ми у науци морамо да показујемо да бисмо дошли до оваквог догађаја“, истиче Мандић.

Према његовим речима, могуће је да у будућности човек развије мноштво проналазака који ће искористити постојање гравитационих таласа и њихово путовање кроз свемир.

Путовање кроз време, каже, тешко да би могло да буде један од њих. За сада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво