Одговори лекара, 13. фебруар 2016.

Ни ове суботе по савет лекара не морате да изађете из куће. Довољно је само да пошаљете питање на нашу адресу. Овог викенда са нама су били лекари Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: На десном капку са доње стране (до носа) имам благо задебљање, које је остало после мање упалне промене (чмичка), од пре месец дана. Упала ми је третирана „енбецином“ и трајала је око 15 дана. Настављено је третирање до прекључе. Сада ме то мало иритира када трепћем. Не пушим, не конзумирам алкохол нити било какве опијате. Како да то лечим?

Одговор: Саветујемо Вам тоалету рубова капака разблаженим 25-одстотним раствором пе-ха неутралног шампона три до четири пута дневно у наредних десетак дана (умивање „на затворене очи“) уз прекид терапије „енбецин“ машћу. Уколико тегобе буду присутне и након горе наведеног третмана саветујемо вам преглед код офтамолога ВМА. (доктор Далибор Стевановић, Клиника за очне болести ВМА) 

Питање: Како је боље престати са употребом цигарета, одједном или постепено? И која је природна намирница најадекватнија замена за никотин? (М.Н.) 

Одговор: Као и све психоактивне супстанце, тако и никотин, односно пушење захтева постепено смањивање, да би се избегли апстиненцијални симптоми, који су иначе код употребе цигарета веома благи. Ако имате још нека питања и дилеме, неопходно је да се изврши психијатријски преглед, који можете обавити у ВМА, било са регуларним упутом, било на лични захтев. 

Сви српски или страни држављани могу да користе услуге прегледа и лечења на ВМА на лични захтев и у том случају сами сносе трошкове. Лечење се одбија преко Специјалистичке поликлинике, од понедељка до четвртка, у времену од 15.30 до 19.30 часова уз обавезно претходно заказивање. (доктор Мирко Долић, начелник Клинике за психијатрију ВМА)

Бројеви телефона за заказивање прегледа и додатне информације:  

011/2662-717
011/3608-498
011/3609-398
011/3609-399

Питање: Супруг (73) је имао плурални излив и урађена му је пункција и јуче је оперисан. Наводно му је установљен карцином плеуре. Какво је лечење могуће? (М.К.) 

Одговор: Карцином плеуре може бии примарни, односно да представља тумор који је потекао од плућне марамице, а може бити и метастаза неког карцинома ван грудног коша. У случају да је тумор примарни, на располагању је хируршко лечење у ређим случајевима, а чешће само хемотерапија.

У случају да је тумор метастатског карактера, најчешће се спроводи лечење примарног тумора у склопу кога долази до повољних ефеката и на метастазама по плеури. У оба случаја лечење се завршава плеуродезом, односно изазивањем слепљивања листова плућне марамице и циљу спречавања поновног накупљања течности унутар плеуралног простора. (пуковник доцент доктор Владо Цвијановић, ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs
број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 30. мар 2016, 15:04) - 263A [нерегистровани]

Oglušavanje

Misliš, ionako svi misle da se starije osobe ne pretvaraju da ne čuju!

(уторак, 29. мар 2016, 00:53) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Ili se pretvaraj da si gluv, ili laži i ti, ili stavi sluške u uši i briga te. Uostalom, zašto uopšte obraćaš pažnju na bulažnjenja? Isključi se, misli na nešto drugo. Izbor je na tebi.

(субота, 26. мар 2016, 15:32) - Prokopijevic [нерегистровани]

kako da postavim pitanje za lekara

Postovani,
Nisam uspeo da nadjem nacin kako da postavim pitanje lekaru. Mislim na stranicu saveti.lekara@rts.rs
Molim vas dami pomognete savetom, kako?
Hvala.

(субота, 19. мар 2016, 08:58) - 263A [нерегистровани]

Ovo je ozbiljno pitanje!


Veoma mnogo me nerviraju ljudi koji lažu, čak me njihove laži navode na to da postajem agresivan kada lažu, a sve ih je više i više što češće i češće lažu, pa me zanima šta bih mogao da uradim da bi me prestali nervirati ili barem da bi me znatno manje nervirali?