Читај ми!

Одговори лекара, 3. октобар 2015.

И ове суботе, из наше онлајн болнице стижу одговори лекара. Ове недеље помажу нам стручњаци Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Моје име је М. А. Јављам се из Требиња у име своје мајке. Задњих пола године има повишен ЦЕА тумор маркер. Креће се 14, 12, 16, 14. То је мерено у претходних пола године и да нагласим у различитим медицинским установама. Радила је рендген плућа два пута и нису утврђене неке промене, бронхоскопија је добра, сви тумор маркери, ЦРП, мамографија. Дигиталну мамографију је радила у Београду и то је било добро. Била је пушач читав живот и престала је са цигаретама у задње време. Интересује ме Ваше мишљење и неки савет шта даље радити и шта би могао бити узрок повишеног ЦЕА тумор маркера? (М.А)

Одговор: Карциноембрионални антиген (ЦЕА) је општи туморски маркер који може бити повишен, а најчешће код: малигних болести гастроинтестиналног тракта, карцинома дојке, малигних болести плућа као и муцинозног тумора јајника када су повишене и вредности ЦА 19-9. Од немалигних болести пролазно повишење ЦЕА може се наћи код: алкохолне цирозе јетре, хепатитиса, улцерозног колитиса, полипа ректума. Такође, вредност овог маркера расте са годинама, а може бити повишена и у крви пушача. Нормалне вредности код здравих особа су у опсегу 0-3,4 нг/мл.

Према подацима које сте нам доставили, Ваша мајка је дугогодишњи пушач, а повишене вредности ЦЕА се прате уназад шест месеци и регистоване су и петоструко више вредности. Немамо податке о субјективном тегобама пацијенткиње. Спроденим испитивањима није доказано постојање: малигне болести дојке, јетре и панкреаса. Саветујемо да претраге допуните скенером грудног коша и ендоскопским прегледом дебелог црева у консултацији са гастроентерологом. (ВМА)
 
Питање: Око једног мањег младежа појавио ми се бели круг. То ми се већ појављује две године током лета, али спонтано нестаје. И овог лета, кад сам била изложена јачем сунцу тај бели круг се појавио око њега и понекад тај круг порози. То стоји већ два месеца, ништа се не мења. У оквиру младежа постоји и тамнији део. Питам за савет, шта би то могло бити, да ли је опасно и да ли би требало тај младеж да се отклони. (Б.В)

Одговор: На питање које сте поставили, одговор можете добити тек након прегледа. Уколико се одлучите за преглед код дерматолога ВМА, потребно је да закажете преглед на телефон: 011/3608498 или 011/3609398, сваког радног дана до 15.30 часова, уз упут за специјалистички преглед издат од стране изабраног лекара. Уколико сте осигураник ван територије Београда, упут мора бити оверен од стране надлежног Фонда осигурања. (ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2019, 14:31) - anonymous Mirjana Milovanovic [нерегистровани]

Krvna slika

Izvadjeni su mi jajovodi posle toga su mi se pojavile hematicne ciste sve je to proslo nikako da se ugojim dve nedelje moj ginekolog mi je davao anribiotike medjiutim nista uradim danas tumor markere kad oni veci nego pre operacije inace imam 36 god ovako se 17 ,crp0,9 cea 11,4 he4 77,7 ca 125 je 15,3 roma 18,70 i ca 19,9 je 3,5 inace podebljan mi endometrijum 13 mm molim vas odgovorite mi

(субота, 13. апр 2019, 07:18) - Anthonypag [нерегистровани]

humana drug plans 2013

prenatal pills hair growth north georgia internal medicine

(недеља, 11. феб 2018, 08:22) - anonymous [нерегистровани]

CEA

Postovanje!
Imala bih jedno pitanje, naime izvadila sam krv za analize tumor markera CEA, rezultat je 0.6, nisam pusac i imam 20 godina.Znam da je to i opsegu referentnih vrednosti koje su <3,50 ali da li to 0,6 pokazuje prisustvo necega? I da li treba da se zabrinem?