Читај ми!

Насин „орајон" се вратио с пута око Месеца

Насина „орајон" капсула вратила се на Земљу, „затварајући” мисију „Артемис” и завршивши лет око Месеца.

Капсула „орајон" пролетела је кроз Земљину атмосферу и ушла у воде Тихог океана, након што је обавила путовање око Месеца без посаде, завршивши са инаугурационом мисијом лунарног програма америчке агенције - „Артемис".

Капсула у облику капи, која је носила симулирану посаду од три лутке опремљене сензорима, пала је у океан код мексичког полуострва Баја Калифорнија, изводећи кључну демонстрацију како ће се будући астронаути безбедно враћати на Земљу.

„Најновије поглавље Насиног путовања на Месец се приводи крају, орајон је приземљен", рекао је Роб Навијас, представник Насе.

Приземљење које се додуше догодило у водама океана, окончало је 25-дневну мисију. Реализован је „прелет Месеца" на удаљености од 127 километара.

Капсула је извршила своје „ватрено", 20-минутно урањање у Земљину атмосферу када је избацила свој сервисни модул, излажући топлотни штит који је достигао вршну температуру од скоро 5.000 степени Целзијуса.

„Орајон" је полетео 16. новембра из Свемирског центра Кенеди на Кејп Канавералу на Флориди.

После низа одлагања и проблема са вентилом на једном од резервоара, лансирана је најмоћнија ракета у историји која је однела капсулу „орајон" на пут око Месеца.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво