Читај ми!

Насин „орајон“ стигао до Месеца, блиски прелет на 130 километара од површине

Капсула „орајон“ успешно је стигла до Месеца, прелетевши 130 километара изнад површине Земљиног сателита на свом рекордном путу.

Блиски прелет се одиграо док је капсула без посаде прелетела иза даље стране Месеца. Због полусатног прекида комуникације, контролни центар у Хјустону није знао да ли се успешно упалио кључни мотор све док капсула није поново ушла у поље комуникације, на удаљености од 360.000 километара од Земље.

Ово је први пут да је нека капсула посетила Месец још од Насиног „Аполо" програма пре 50 година и представља велики корак у пробном лету вредном 4,1 милијарди долара који је почео у среду успешним лансирањем џиновске СЛС ракете.

„Орајон“ је прелетео места спуштања 11, 12. и 14. мисија „Аполо“, прва три спуштања човечанства на Месец.

„Ово је један од оних дана о којима сте мислили и причали о њему дуго, дуго времена“, рекао је директор лета Зеб Сколвил.

Овог викенда, „орајон“ ће поставити нови даљински рекорд за летелицу дизајнирану за астронауте – одаљиће се од Земље више од 400.000 километара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво