Читај ми!

После спектакуларног полетања, мисија „Артемис 1“ се одвија по плану

Историјска мисија „Артемис 1“ полетела је у раним јутарњим сатима након више месеци ишчекивања. Овим лансирањем започето је путовање летелице „Орион“ око Месеца, отварајући пут Америчкој свемирској агенцији НАСА да после пола века врати астронауте на површину Месеца.

Спектакуларни снимци Земље које је забележила свемирска летелица „Орион“ стигли су после више од девет сати након полетања, док је капсула била удаљена око 92.000 километара од наше планете на путу ка Месецу.

Ракета висока 98 метара "Space Launch Sistem", или СЛС, упалила је своје моторе у 1:47 ујутро по источном времену.

На врху ракете налазила се свемирска летелица „Орион“ која се одвојила од ракете након што је стигла у свемир. „Орион“ је конструисан за превоз људи, али његови путници у овој пробној вожњи су лутке које ће прикупљати неке битне податке како би помогли будућим астронаутима.

СЛС ракета је потрошила 2,8 милиона литара горива пре него што су делови ракете почели да се одвајају, а капсула „Орион“ је остављена да лети кроз орбиту са само једним великим мотором. Тај мотор је затим покренуо два снажна млаза како би свемирски брод поставио на исправну путању према Месецу. Затим, око два сата након полетања, ракетни мотор је такође отпао, остављајући „Орион“ да слободно лети ка свом одредишту.

Скоро осам сати након лансирања, извршена је корекција „Орионове“ излазне путање, што је била једна од важних прекретница ове мисије, чиме се осигурава да летелица остане на правом путу. Ови мотори су погурали капсулу за прелет око Месеца коме би капсула требало да буде најближа 21. новембра, пре него што уђе у далеку ретроградну орбиту око Месеца 25. новембра.

„Орион“ ће прићи на око 96 километара од површине Месеца током свог блиског прелета следеће недеље.

Свемирска летелица је опремљена са 16 камера изнутра и споља како би документовала путовање око Месеца из различитих углова. Очекује се да ће „Орион“ прећи око два милиона километара, идући путем који ће га одвести даље него што је прешла било која друга свемирска летелица дизајнирана за превоз људи, наводе из Насе.

Након што орбитира око Месеца, „Орион“ ће се вратити, завршавајући своје путовање за око 25 и по дана. Капсула би тада требало да падне у Тихи океан код обале Сан Дијега 11. децембра, где ће је дочекати спасилачки тимови који ће је пребацити на сигурно.

Током мисије, инжењери Насе ће помно пратити перформансе свемирске летелице. Тим ће проценити да ли „Орион“ ради како је предвиђено и биће спреман да подржи своју прву мисију са посадом у лунарну орбиту, која је тренутно заказана за 2024. годину.

Ова мисија, такође означава дебитантски лет СЛС ракете као најмоћније која је до сада стигла до Земљине орбите, са 15 одсто већим потиском од ракете „Сатурн V“ која је покретала Насино слетање на Месец у 20. веку.

Ова мисија је само првау низу опсежне и сложене мисије Артемис чији је коначни циљ успостављање сталне испоставе на Месецу. Мисија Артемис 2 ће следити сличан пут као Артемис 1, али ће имати астронауте на броду. Очекује се да ће Артемис 3, која је планирана у другој половини ове деценије, први пут спустити жену и обојену особу на површину Месеца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара