Читај ми!

Кина оборила рекорд у брзини теретне свемирске летелице - два сата до космоса

Теретна свемирска летелица Шенџоу 5 се без проблема спојила са кинеском свемирском станицом за само два сата након што је лансирана са лансирне локације Венчанг у јужнокинеској провинцији Хаинан. То је нови рекорд у брзини пристајања свемирској станици.

Са ултрабрзим пристајањем, теретна свемирска летелица Шенџоу 5 оборила је рекорд руског свемирског брода Сојуз МС-17 са посадом. Руском броду са посадом требало је три сата и три минута од лансирања до спајања са Међународном свемирском станицом 14. октобра 2020.

Серија теретних свемирских летелица Шенџоу сведок је брзог развоја кинеске технологије. Истраживање свемира треба да буде заједнички пројекат који укључује читаву међународну заједницу, поручиле су раније кинеске власти.

За Шенџоу 1 је спајање са свемирском лабораторијом трајало два дана, а усвајајући аутономну и брзу технологију састајања и пристајања, следећа летелица је успела да се споји са модулом кинеске свемирске станице за осам сати, 2021. године.

Након тога, Кина је додатно смањила време за испоруку летелице Шенџоу на шест и по сати.

Панг Ђихао, астрономски стручњак из Пекинга, рекао је за Глобал тајмс да је само Русија раније изводила тако ултрабрзо састајање, а сада је Кина то, не само урадила, већ је то учинила још брже.

„Краће време од лансирања до пристајања би уштедело више ресурса утрошених у том процесу, а када се примени на свемирске летелице са посадом, омогућиће још брже достизање свемира као одговор на ванредне ситуације", рекао је Панг.

Кина је успешно лансирала теретни свемирски брод Шенџоу 5 преко ракете носача Лонг марч 7 са лансирног места на југу земље, чиме је обележена прва мисија лансирања након завршетка монтаже у облику слова Т прве сталне кинеске свемирске станице.

У товару - храна, лекови али и семе биљака 

Шенџоу 5 је теретна свемирска летелица са тренутно најснажнијом транспортном способношћу на свету, а такође је и најсвестранија летелица те врсте у смислу могућности подршке у орбити.

Она је задужена за обављање задатака укључујући снабдевање, подржавање рада свемирске станице у орбити, спровођење експеримената и имплементацију допуњавања терета и горива за свемирску станицу, сазнаје Глобал тајмс.

Летелица може да транспортује залихе тешке око пет тона које се испоручују на кинеску свемирску станицу „Тиангонг", што укључује храну, медицинске материјале и друге потрепштине попут резервних делова, додатног погонског горива...

Такође, носи семе биљака тешко око једног килограма, покривајући низ усева као што су пиринач, пшеница и кукуруз који би се користили у експериментима за сејање у свемир. Они ће касније бити враћени на Земљу са свемирским бродом са људском посадом, а затим ће бити, према најавама кинеске Академије за свемирска истраживања, култивисани на Земљи пре него што буду стављени на тржиште.

Осим тога, још три експериментална терета стижу до свемирске станице међу којима су и горивне ћелије (које производе енергију) како би се истраживале њихове перформансе у другачијем окружењу.

„Таква истраживања и студије пружиће чврсту подршку развоју кинеских мисија са људском посадом у будућности", наводе у Академији.

Кина планира да заврши изградњу свемирске станице „Тијангонг" и стави је у функцију до краја године.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво