Читај ми!

Шта ће у пракси значити одлука Европског парламента да исти пуњач морају имати сви телефони и таблети

Европски парламент је готово једногласно усвојио нова правила која се односе на увођење стандардног пуњача за мале електронске уређаје попут паметних телефона и таблета.

Шта ће у пракси значити одлука Европског парламента да исти пуњач морају имати сви телефони и таблети Шта ће у пракси значити одлука Европског парламента да исти пуњач морају имати сви телефони и таблети

Нови закон ће ступити на снагу на јесен 2024. године, тако да ће УСБ порт тип-Ц бити стандардни за пуњење паметних телефона, таблета, е-читача, тастатура, компјутерског миша, ГПС уређаја, дигиталних камера, слушалица, хедсет уређаја, конзола и преносних звучника. Од 2026. године УСБ-Ц ће постати норма и у случају пуњача за лаптопове.

Закон је усвојен великом већином, sa 602 гласа „за“, 13 „против“ и 8 уздржаних.

„Ово једноставно решење ће сваке године уштедети хиљаде тона електронског отпада, олакшати наставак употребе старе електронике, унапредити искуство потрошача и смањити непотребне трошкове“, рекао је европарламентарац са Малте, Алекс Агијус Салиба. Он се нада да ће Европска унија бити пример и остатку света.

Јединствени пуњач није од користи само за животну средину, већ и за новчанике потрошача, тврди извршна потпредседница Европске комисије, Маргарета Вестагер.

„На овај начин ћемо уштедети најмање 250 милиона евра годишње“, истакла је Вестегер.

Нови модели „Ајпеда“ и Макбука користе УСБ-Ц портове за пуњење, као и врхунски модели телефона популарних Андроид произвођача као што су „Самсунг“ и „Хуавеј“.

Промене би се односиле на прикључак за пуњење на телу уређаја, док би крај кабла који се повезује са утикачем могао бити УСБ-Ц или УСБ-А.

Отприлике половина пуњача продатих са мобилним телефонима у Европској унији 2018. године имало је УСБ микро-Б конектор, док је 29 одсто имало УСБ-Ц конектор, а 21% Lightning конектор, показала је студија Комисије о процени утицаја из 2019. године.

Скроман допринос смањењу електронског отпада

На пуњаче одлази између 11.000 и 13.000 тона електронског отпада сваке године, показују подаци Европске комисије, а нова правила ће ту количину драстично смањити. Међутим, тај пад је и даље кап у океану електронског отпада јер је само у ЕУ прикупљено укупно 4,5 милиона тона 2019. године.

У Европској унији је у прошлој години продато око 420 милиона мобилних телефона и других преносивих електронских уређаја.

Просечна особа поседује око три пуњача за мобилне телефоне, од којих два редовно користи.

У 2009. било је више од 30 различитих пуњача, док сада већина модела има три – УСБ-Ц, Lightning и УСБ микро-Б.

Произвођачи паметних телефона су се годинама опирали предлогу стандардизације технологије пуњења. Пре десет година је индустрија постигла договор са Комисијом и обавезала се да ће смањивати број различитих технологија пуњења. То је довело до одређеног напретка, али и даље је било недовољно у очима Парламента који је 2020. године удвостручио своје захтеве Комисији да предложи закон за регулисање овог питања.

„Ово није крај приче. Морамо да наставимо са праћењем промена у техологији пуњења електронских уређаја. Видеће се да ли ће бити потребе за побољшањем искуства потрошача, смањењем трошкова и побољшањем еколошких перформанси, а то ће нам омогућити да размотримо проширење обима смерница“, рекла је Вестагерова.

Када закон ступи на снагу, Комисија ће имати две године на располагању да донесе нова правила за регулисање и стандардизацију технологија бежичног пуњења.

Три институције Европске уније су се договориле о детаљима директиве о заједничким пуњачима још у јуну.

Владе чланица Европске уније сада треба да дају своје коначно одобрење, а то се очекује током састанка Већа за животну средину који је заказан за 24. октобар. После тога ће закон ступити на снагу, а земље ЕУ имају рок од шест месеци да га пренесу у своје национално законодавство.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво