Читај ми!

САД успостављају нова правила о опасном „свемирском отпаду“

Правила ће захтевати од оператoра да брже уклоне неактивне сателите који угрожавају свемирске летелице у активним мисијама.

Америчка Федерална комисија за комуникације изгласала је усвајање нових правила за решавање растућих ризика од орбиталног отпада, познатог као свемирско смеће - који представља опасност за истраживања. Владино тело ће америчким операторима дати много краће рокове да се „отарасе" неисправних сателита који бескорисно лутају и ометају свемирске летелице у активним мисијама.

Комисија је изгласала да се захтева одлагање сателита у ниској орбити у року од пет година након мисије.

Агенција је раније препоручила операторима сателита у ниској орбити Земље да обезбеде да летелице поново уђу у Земљину атмосферу у року од 25 година.

„То ће значити већу одговорност и мањи ризик од судара који повећава присуство орбиталних крхотина, као и мању вероватноћу проблема у свемирској комуникацији", рекла је председавајућа Комисије Џесика Розенворсел.

Амерички регулатор за телекомуникације је приметио да од 10.000 сателита распоређених од 1957. године више од половине више не ради.

„Неисправни сателити, одбачена ракетна језгра и други остаци сада испуњавају свемирско окружење, стварајући изазове за садашње и будуће мисије", саопштено је.

Ова количина смећа не само да поскупљује будуће мисије, већ би неке могла и угрозити, упозорила је агенција.

Уочено је да постоји више од 4.800 сателита који раде у орбити, а велика већина су комерцијални сателити у ниској орбити Земље.

„Друго свемирско доба је стигло. Да би се развој наставио морамо да учинимо више и да почистимо за собом како би се свемирске иновације даље развијале", рекла је Розенворсел.

НАСА је финансирала неколико академских студија о свемирском отпаду, а двостраначка група сенатора увела је закон „како би покренула развој технологије уклањања отпада у Сједињеним Државама", рекао је комесар Џефри Старкс.

Старкс је упозорио да би „без безбедног радног окружења ризик од крхотина могао ескалирати - од финансијских издатака због штета, па до угрожавања нових подухвата чији ће се рошкови такође повећавати".

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво