Читај ми!

Пуњачи су озбиљан отпад, од 2024. један пуњач за све уређаје

Један пуњач за телефон, други за таблет, посебан за лаптоп, наравно сасвим другачији за паметни сат. Само пуњачи годишње у Европској унији постану најмање 11.000 тона чистог смећа. Због тога је ЕУ одлучила да од јесени 2024. године у употреби буде само један УСБ пуњач за све уређаје.

Једна породица за пуњење мобилних телефона потроши струје као једна штедљива сијалица. Свега неколико вати. Међутим, електронски отпад који се гомила знатно је већи проблем.

У Европи се годишње баци више од 11.000 тона пуњача који не раде. Пола заврши на депонијама, половина се рециклира. Како је у Србији, не зна се. Оно што се зна је да ће све каблове од 2024. године у Европској унији заменити само један – универзални.

Компаније ће морати за техничке производе да обезбеде јединствени УСБ-Ц пуњач. За паметне телефоне, таблете, слушалице, блутут звучнике...

"Увођењем универзалних пуњача ми више нећемо морати да купујемо уз сваки нови уређај нов пуњач и самим тим ће се смањити укупна количина електронског отпада. Практично, то значи да ће свака кућа за пуњење електричном енергијом својих мобилних уређаја захтевати један или два пуњача за разлику од садашње ситуације, где сваки од наших уређаја захтева посебан пуњач за обезбеђивање енергије", рекао је Милисав Ранитовић, научни сарадник Иновационог центра Технолошког факултета.

Од 30 различитих улаза за пуњаче, данас се дошло до три. Док пунимо батерије за нове прописе и директиве Европске уније, већ се размишља о новој – еколошки најприхватљивијој: бежичном пуњењу уређаја преко "вајфаја" или "блутута".