Читај ми!

Емитовање ТВ програма у 5Г броадкастинг технолигији – главна тема сусрета радиодифузних организација у Београду

Традиционални регионални сусрет радиодифузних организација и произвођача емисионе опреме окупио је стручњаке из области емитовања ТВ и радио програма. Домаћин скупа било је предузеће "Емисиона техника и везе". Покренуте су бројне теме о будућим трендовима у области емитовања програма.

Kада се 2015. године телевизија прикључила дигиталном свету са собом је донела бољи квалитет слике, звука и интеракцију са гледаоцима. Циљ је остао исти – смањење трошкова емитовања програма, већа уштеда енергије у односу на платформе које су у међувремену порасле, даљи развој технологије и побољшање корисничке услуге.

"Ова последња криза је показала да је емитовање програма преко мреже земаљских предајника најпоузданији начин да се доспе до гледаоца. зато што се све друге платформе као што су сателити, ИПТВ када су били под оптерећењем, и када је велики број гледаоца имао потребу да користи ту услугу - дошло је до застоја", рекао је Слађан Станковић, директор сектора технике "ЈП Емисиона техника и везе".

Дигитална трансформација телевизије променила је понашање и навике корисника када је гледање видео садржаја у питању, а доноси и друге новитете.

"Захваљући технологијама као што су интернет ствари, као што су паметне камере, паметни путеви, ми сервисе можемо пружати сада, који ће свакако допринети и унапређењу екологије, безбедности саобраћаја, развоју туризма", навео је Сава Савић, в.д. директора ЈП предузећа Емисиона техника и везе.

На конференцији се говорило и о тзв. "5Г броадкастинг", односно емитовању садржаја за мобилне телефоне.

"Јако је битно да раздвојимо 5Г стандард што се тиче мобилне мреже, и што се тиче 5Г преноса сигнала за телевизију. Реч је о стандарду за линеарно емитовање програма, односно вези 'one to many' – један према много уређаја, што значи да се квалитет емитованог садржаја на мобилне телефоне не мења без обзира на то да ли га прима неколико стотина, неколико хиљада или неколико милиона корисника", истакао је Франц Егерер из Немачке компаније "Rohde&Schwarz".

Панелисти из региона и Европе сагласни су да нова технолошка револуција има пресудан утицај у области емитовања телевизијског и радио програма, и да морају радити на унапређењу ефикасности својих сервиса.

"Ми овде у регији једни смо од првих који смо прешли на ДВБТ 2010 године, значи комплетно на дигиталну телевизију, а 2019. године смо преши на ДВБТ2, тако да смо ми у Хрватској значи комплетно прешли на дигиталну технологију, чиме су се наравно отвориле могућности да се остваре нове фреквенције да ми почнемо радити исто и 5Г технологију", рекао је Денис Kулишић из компаније "Одашиљачи и везе" из Хрватске.

Без обзира на друге дигиталне платформе преко којих се емитују телевизијски и радио програми, предајници система "ЈП Емисиона техника и везе" у Србији остају најпоузданији, а набавком и инсталацијом опреме нове генерације биће и енергетски најефикаснији дистрибутер садржаја, закључак је организатора 18. регионалне конференције.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се