Читај ми!

Огледала Насиног телескопа „фотографишу” све дубље у прошлост

Наса је објавила пробни снимак на којем се види како 18 шестоугаоних огледала новог телескопа заједно праве једну координисану слику далеке звезде.

Насин нови свемирски телескоп „загледао” се у далеки универзум и показао савршену слику: оштру слику далеке звезде.

Слика објављена са свемирског телескопа „Џејмс Веб” био је пробни снимак – а не званична научна опсервација. Циљ је био да се види како његових 18 шестоугаоних огледала раде заједно како би добили једну координисану слику, за коју су научници рекли да је „испала много боље него што се очекивало”.

Прошлог месеца, Наса је снимила много ближу звезду са 18 одвојених слика из сегмената огледала.

Тадашња Насина пробна слика била је усмерена на звезду коју људско око не може да види – удаљену 2.000 светлосних година.

Облик Вебових огледала и његових филтера учинили су да светлуцава звезда изгледа црвеније и шиљасто, али позадина је заиста „отела” пажњу.

„Не можете а да не видите те хиљаде галаксија иза тога, заиста су прелепе”, рекла је Џејн Ригби, научница Вебовог оперативног пројекта.

Те галаксије су старе неколико милијарди година. На крају, научници се надају да ће Веб видети толико далеко уназад у времену да ће то бити само „пар стотина милиона година након великог праска”, рекла је Ригбијева.

После пробних, прве слике научног карактера неће се појавити пре краја јуна или почетком јула.

Веб вредан десет милијарди долара – наследник скоро 32 године старог свемирског телескопа Хабл – полетео је из Јужне Америке у децембру и стигао до предвиђене локације у јануару.

недеља, 09. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије