Читај ми!

Турски беспилотни борбени авион у завршној фази производње

Производни развојни модел првог прототипа беспилотног борбеног авиона под називом „Црвена јабука“, ушао је у фазу интеграцијске производње. Производи га турска војна индустрија и способан за много више маневара него када се у њему налази пилот. Управљање је, наравно, даљинско, са више камера.

Турска компанија „Бајкар“ планира да први пробни лет беспилотног борбеног авиона „Бајрактар кизилелме“ (Барјактар црвена јабука) буде 2023. године.

Узлетна маса авона је шест тона, који ће захваљујући ниском радарском трагу успешно обављати и најзахтјевније задатке, требало би да има узлетну тежину од шест тона.

„Њему нису потребни дугачки носачи авиона, може да полети с малих платформи, а са собом носи оружије свих врста – од бомби до митраљеске муниције“, наводи Сокер Абдул, војни аналитичар.

Оперативно је бољи од сваког дрона који се сада може произвести. Авион ће користити сву муницију коју су развили турски инжењери, а планирана носивост му је од 1.500 килограма.

„Према речима конструктора, 'Црвена јабука' може да остане у ваздуху чак шест сати, с радијусом мисије од 500 наутичких миља или 926 километара“, додаје Абдул.

Компанија „Бајкар“ успела је да Турску учини једном од ретких земаља способних за развој беспилотних летелица у офанзивној класи и има још планова за много веће ваздухоплове.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се