Читај ми!

Ментори из дигиталног сектора помажу средњошколцима да изграде каријеру

Иницијатива „Дигитална Србија“ најавила је бесплатан програм менторске подршке „Каријера 4.0“ који ће ученицима специјализованих ИТ одељења из целе Србије помоћи да донесу одлуке о својим будућим каријерама.

Преко 25 ментора из неких од најпознатијих ИТ компанија и институција у Србији ће у наредним месецима са средњошколцима поделити своја професионална искуства, одговорити на питања ученика и помоћи им да изаберу факултет, а касније и послодавца или област у којој ће покренути сопствени посао.

Програм „Каријера 4.0“ је развијен као одговор на анализу коју је Иницијатива „Дигитална Србија“ спровела са ученицима талентованим за ИТ за које се процењује да ће бити међу носиоцима даљег развоја дигиталне економије наше земље.

Прикупљена мишљења и ставови преко 300 средњошколаца из 17 градова показали су да ученици немају довољно прилика да се упознају са актуелним и пословима будућности и да је тек сваки трећи ученик имао прилике да разговара са запосленима у технолошком сектору како би разумео пројекте на којима раде.

Преко 90% њих исказало је интересовање да учествује у менторском програму који би их повезао са професионалцима из сектора у коме виде себе у будућности. Међу менторима које је окупила Иницијатива „Дигитална Србија“ су стручњаци из области као што су развој софтвера, телекомуникације, гејминг, управљање пројектима, биостатистика, маркетинг, менаџмент, биотехнологија, итд.

Један од ментора биће и Бојан Тадић, руководилац инжењеринга у домаћој софтверској компанији Девтеч, који иза себе има богато искуство у програмерском послу на пројектима за глобалне клијенте, али и развоју тимова инжењера.

„Мислим да је јако важно да људи имају контакт са индустријом током образовања. Мени би веома значило да сам имао особу којој могу да поставим нека питања везана за пут који сам изабрао. Надам се да ћу мотивисати некога или помоћи око избора образовања, смерова или предмета“, каже Тадић и додаје да сматра да ће и сам моћи много тога да научи из разговора са младим талентима.

Током менторских састанака у оквиру Каријере 4.0 ученици ће имати прилике да се упознају и са каријерним развојем успешних пословних људи који су своја знања из математике и програмирања применили у индустријама које обично нису виђене као „програмерске“.

Међу њима је и менторка Јелена Љубоја која се у консултантској кући PwC као менаџерка у области стратешког саветовања фокусира на технолошки и финансијски сектор.

„Желела бих да помогнем својим млађим (и будућим колегама) да се пронађу и снађу у корпоративном свету, да поделим са њима шта ће их можда сачекати на том путу, као и да им дам ветар у леђа да буду иновативни, отворени, да цене себе, али и да имају реална очекивања. Додатно, преко посла ће упознати много дивних људи, уколико су заинтересовани, уз отвореност, могу стећи добре пријатеље, који их разумеју и подржавају на каријерном путу," објашњава Љубоја говорећи о својој мотивацији да се укључи у програм.

Додатна предност Каријере 4.0 је и то што ће се редовни месечни састанци са менторима одигравати онлајн и тиме отворити подједнаку могућност ученицима из целе Србије да се упознају са представницима неких од водећих ИТ компанија у нашој земљи.

Иницијатива „Дигитална Србија“ позива ученике четвртог разреда специјализованих ИТ одељења да се упознају са биографијама доступних ментора и региструју за програм на www.dsi.rs/karijera40 где ће бити упућени у наредне кораке.

Напомињу да ће први круг пријава трајати до 1. децембра, али и да је брзина важна јер ће предност при избору ментора имати ученици који се први региструју. Како се програм буде развијао, листа ментора биће проширена да би се отворило што више прилика за подршку ученицима пред којима су важне одлуке.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво