Читај ми!

Умало евакуација Међународне свемирске станице због пробе руског противсателитског оружја

Амерички званичници оптужили су Русију за „опасно и неодговорно“ понашање након што је извела тест противсателитског оружја, због ког су астронаути на Међународној свемирској станици морали да се припреме за евакуацију.

Наса још није званично коментарисала, док Роскосмос није претерано много пажње посветио инциденту иако је у једном тренутку астронаутима и космонаутима наређено да се спреме за могућу евакуацију станице због опасних остатака уништеног сателита.

Русија је испалила ракету на један од својих сателита током викенда, што је створило више од 1.500 крупнијих остатака, за које САД тврде да „прете интересима свих нација“, преноси Гардијан.

Посада станице је после теста морала да се укрца у посебне капсуле за спасавање, које могу да се одвоје и спусте их на Земљу.

„Овај тест ће значајно повећати ризик астронаутима и космонаутима на Међународној свемирској станици, као и другим свемирским летовима у будућности“, каже Нед Прајс, портпарол Стејт департмента.

„Руско опасно и неодговорно понашање угрожава дугорочну одрживост и јасно показује да руске тврдње да се противи коришћењу оружја у свемиру нису искрене“, додао је Прајс.

Противсателитски оружани тестови су ретки и научна заједница се веома критично односи према њима, јер иза њих остају делови мета који угрожавају посаде у нижој Земљиној орбити.

Прошле године, Русија је спровела три такве пробе, због чега је Америчка свемирска команда оптужила Москву да је од свемира направила домен рата.

Руска војска није коментарисала последњи инцидент. Након што је неколико медија јавило да је јуче спроведен оружани тест, Роскосмос је на Твитеру само написао да је посада Међународне станице морала да се пребаци у капсуле због „објекта“ који кружи око Земље.

„Пријатељи, све је у реду. Настављамо да радимо у складу са програмом“, написао је Антон Шкаплеров, тренутни командант станице.

Насини и европски астронаути морали су због безбедности да уђу у капсулу „кру дрегон“ (Crew Dragon), док су два руска космонаута и још један амерички се укрцали у „сојуз“ који је прикачен на руски део станице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво