Читај ми!

Робот Рајко на Машинском факултету свакодневно учи

Роботи и вештачка интелигенција, некада фантастика и далека будућност, данас реалност. У Лабораторији за индустријску роботику и вештачку интелигенцију Машинског факултета робот Рајко свакодневно стиче нова знања.

Потпуна дигитализација и аутоматизација производних процеса главни је циљ четврте индустријске револуције. Аутономни роботи, базирани на интелигентним мобилним системима, основа су тог механизма, а то су препознали и наши стручњаци са Катедре за производно машинство Машинског факултета у Београду.

„Ово је Рајко, тако га од милоште зовемо. Иначе је то когнитивни мобилни робот са две камере који дефинитивно у себи садржи, не само оно што ми називамо механизам, механички део, садржи много онога што је електроника, онога што је софтверска подршка“, објашњава проф. др Зоран Миљковић са Машинског факултета у Београду.

У Лабораторији за индустријску роботику и вештачку интелигенцију Машинског факултета осмишљено је окружење које је за робота потпуно непознато. Захваљујући анализи информација које добија преко сензора, Рајко свакодневно учи.

У стању је да одреди на којој удаљености се налази одређени објекат којем треба да приђе и којим треба да манипулише, без опасности да ће повредити човека.

„Нас машине неће никада угрозити својим алгоритмима и овим што добија свака од тих интелигентних, а ове напредније које називамо и аутономним. Не би оне угрозиле нас ако током учења их ми нисмо погрешно учили. Као што и нас неко може да учи погрешно, а може да нас учи неким добрим и хуманим стварима“, напомиње професор Миљковић.

Знања и искуства која Рајко усвоји током развоја послужиће као модел за пројектовање индустријских мобилних робота велике носивности и снаге који ће бити коришћени у производним процесима где кретања нису стриктно програмирана истом рутом.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво