Читај ми!

Шта је потребно да направите своју прву видео-игру

Фондација "Нордеус" покреће бесплатни онлајн образовни програм, који почиње 15. новембра. Млади ће се на обуци бавити техничком страном прављења видео-игара и у четири недеље програма моћи ће да направе своју прву игру, каже за РТС Милош Ђуричанин из те фондације.

Гејминг индустрија у Србији бележи током пандемије раст од 20 процената и зараду од 120 милиона евра. У жељи да подстакне нове таленте да направе своју игру, Фондација "Нордеус" покреће нови онлајн бесплатни образовни програм, Game Dev Bootcamp, који почиње 15. новембра.

Полазници претходне обуке своје игре о Тесли и Пупину су изложили у Музеју науке и технике.

Милош Ђуричанин из Нордеус Фондације каже да могу да се јаве сви млади из целе Србије.

"Програм је онлајн, тако да је отворен за све заинтересоване. Потребно је да имају само основно знање програмирања. Мислим да је прављење игара један сјајан процес који може пуно да помогне младима да изграде своју будућност", сматра Ђуричанин.

Млади ће се на обуци бавити, како је додао, техничком страном прављења игара и у четири недеље програма моћи ће да направе своју прву игру.

Најављује да ће се сарађивати са компанијом "Епик", познатом по игри "Фортнајт", као и компанијом "Трилатерал", која је једна од најпознатијих домаћих компанија у глобалној гејминг индустрији.

Тим лидер и дизајнер Иван Љујић истиче да је након програма обуке добио посао и ради као бизнис аналитичар.

Каже да дизајн захтева много планирања, тако да је његова улога у тиму била да води развој читавог пројекта.

Лидер тима "Омаја студио", креаторка игре "Мистерије икс зрака" Татјана Гаџо, каже да је њен циљ био да игрица буде и едукативна и забавна.

Наводи да истраживања показују да деца кроз видео-игрице уче, јер се кроз игре може провући и едукативни садржај.