Читај ми!

Србија ствара технологију – слоган наше земље на „Џитексу“ у Дубаију

Слоган под којим наше компаније наступају на највећем технолошком догађају на свету – „Џитекс“ у Дубаију је „Србија ствара технологију“. Идеја је да се Србија представи као земља иновација и добрих инжењера, и да привуче нове инвестиције у сектору информационих технологија.

Свет у очима технологије и технологија у рукама светских иноватора – тако изгледа највећи ИТ сајам на свету. На њему и пажљиво одабраних шест стартап компанија из Србије које траже свој пут до клијената. Једна од њих развија вештачку интелигенцију за тржиште криптовалута.

„Јако је тешко стварати контакте у време короне. За последња четири месеца имао сам двадесетак састанака, а овде за два дана 50 састанака“, истиче Саша Илић.

Поред њих, на сајму пословне прилике тражи и 11 компанија и институција из Србије.

„Битан је наш наступ јер се наша привреда померила на ону која се заснива на иновацијама. И због тога све што смо урадили – технолошки паркови, вештачка интелигенција, дата центар Крагујевац – је сигурно много битно да се представи на овом сајму“, сматра Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-управу.

Представља се и непосредним контактом са посетиоцима – којима приближава Србију као добру дестинацију за улагања.

„Посебно је задовољство предтавити Србију имајући у виду да смо последње три године у сектору ИТ успели да удвостручимо извоз са 700 милиона на 1.4 милијарду. Тиме је ИТ постао највећа извозна грана и управо су те секвенце које највише привлаче посетиоце овде када чују да је нека земља у тако малом периоду успела да такав резултат оствари“, напомиње Немања Јевтовић из Развојне агенције Србије.

Резултати нових технологија видљиви су на сваком кораку у Дубаију. Граду који спада у 20 најиновативнијих на свету. Зато и не чуди што је управо овде седиште највећег технолошког сајма који сваке године посети око 150.000 људи.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво