Читај ми!

Први воз без машиновође вози кроз Хамбург у Немачкој

У оквиру пројекта "Digital S-Bahn Hamburg“, немачка компанија „Дојче бан” (Deutsche Bahn) и „Сименс мобилити“ (Siemens Mobility) направили су у Немачкој први аутоматизовани воз, без возача, у свету.

Своју прву вожњу, воз је имао током Светског конгреса интелигентних транспортних система у Хамбургу. Пројекат "Digital S-Bahn Hamburg", коштао је шездесет милиона евра, а поред поменутих компанија, део новца је инвестирао и град Хамбург.

Нови аутоматски воз у Хамбургу је први потпуно аутоматизовани воз који може безбедно да користи постојећу железничку инфраструктуру поред стандардних возова са посадом.

Из компаније „Сименс" тврде да је нови воз ефикаснији због употребе вештачке интелигенције која омогућава строго праћење распореда, а захтеви путника се ефикасније испуњавају.

Иако ће возови бити потпуно аутоматизовани, човек ће и даље бити присутан из безбедносних разлога кад год има путника. Маневри попут окретања изводиће се аутоматски без потребе за људским присуством.

Железнички саобраћај је „чистији" и поузданији начин путовања, а емисија штетних зрачења је мања за око 80 одсто од друмског саобраћаја.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво