Читај ми!

Фејсбук, Инстаграм и Вотсап не раде, отказали сервери

Сервери неких од најпопуларнијих друштвених мрежа на свету – Фејсбука, Месинџера, Инстаграма и Вотсапа – срушили су се после подне. Челници „Фејсбука“ истичу да раде све што могу да поврате систем. Стручњаци кажу да није у питању сајбер напад, али не знају шта је тачан узрок квара. Са банковног конта Марка Зекерберга збрисано 7 милијарди долара.

Према сајту за праћење Downdetector, проблеми су почели нешто пре 17 часова, а забележени су широм планете. Фејсбук, Инстаграм и Вотсап, апликације које су све у власништву компаније „Фејсбук“, и даље не раде.

Енди Стоун, челни човек „Фејсбука“ за комуникације, објавио је на Твитеру да су у компанији свесни да људи имају проблема са приступом њиховим апликацијама.

„Радимо што је брже могуће да вратимо све у нормалу и извињавамо се на сметњама“, истакао је Стоун.

Збрисане милијарде долара

Због глобалног пада система њених највећих апликација, компанија „Фејсбук“ претрпела је велике губитке.

Агенција Блумберг наводи да су акције „Фејсбука“ за врло кратко време забележиле велики пад, а да је власник компаније Марк Закерберг претрпео губитак од 7 милијарди долара.

Компанија „Нетблокс“ објавила је и податак да „Фејсбук“ свакога сата нефункционисања апликација губи 160 милиона долара вредности.

Није сајбер напад, не зна се узрок 

Два безбедносна стручњака из Фејсбука, који су за Њујорк тајмс говорили под условом анонимности, истакли су да разлог за пад система највероватније није сајбер напад, јер један такав напад не би успео да обори све апликације.

Портал Verge наводи да је проблем до система имена домена (ДНС), али се тачан узрок пада сервера се не зна.

Потпредседник „Клаудфлера", америчке компаније за веб инфраструктуру, каже да су Фејсбукове такозване "border gateway protocol" (БГП) путање, које помажу бирању најбоље и најефикасније путање за допремање дигиталних пакета информација, „повучене са интернета“.

Због тога странице Фејсбука или уопште не могу или им треба много времена да се учитају, а услуга Месинџер уопште не ради.

Слична је ситуација и са Инстаграмом који не може да освежи страницу и константно избацује неку од "5XX Server Error" порука. Преко Вотсапа не могу да се шаљу нити примају поруке.

Убрзо након што су се сервери срушили, на Твитеру се појавио хаштег „пао фејсбук“ (#facebookdown).

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво