Читај ми!

Упознајте робота по имену Астро – у будућности ће шетати по многим домовима

Компанија Амазон новим моделом промовише напредак развоја вештачке интелигенције, али заговорници приватности упозоравају да би то могло повећати одређене ризике за потрошаче.

Амазон је представио аутономног робота дизајнираног за патролирање у дому, као део пакета нових технолошких производа који би могли „узнемирити" заговорнике дигиталне приватности.

Робота, који по висини једва досеже до људских колена, по имену Астро, шеф уређаја техничке групе Дејв Лимп описао је као „лепу илустрацију" напретка у развијању вештачке интелигенције.

Робот има врсту перископа који је опремљен камером, а може му се упутити наредба кретања по одређеним локацијам у дому, како би снимао и пратио активности попут видео-конференција или позива.

„Можемо користити вештачку интелигенцију на много нових начина, укључујући коришћење дубоког неуронског учења за мапирање тачака по читавој кући, или стану, уз изградњу нових динамичких алгоритама који се стално освежавају", рекао је Лимп.

Астро, робот којег су усавршавали и развијали последње четири године, коштаће 999 долара и испоручиће се ограниченом броју купаца касније ове године, рекао је Лимп.

Ако неко жели iPad на точковима који се може котрљати по вашој кући, овај уређај би га могао занимати. Али потрошачи су заиста свесни ризика приватности

Астро има и екран осетљив на додир на предњој страни у виду два велика како би изгледао приступачније, навели су његови инжењери у промотивном видеу. „За пет до 10 година верујемо да ће сваки дом имати барем једног робота који ће постати део свакодневног живота", рекао је Лимп.

„Као и код других Амазон производа, нема сумње да ће Астро робот постати важна тема у расправи о приватности. Али на крају потрошачи одлучују да ли желе ову врсту технологије у својим домовима. Овај производ ће бити својеврсни тест за удобност насупрот приватности", изјавио је Бен Вуд испред технолошке истраживачке групе „ЦЦС Инсајт".

Из Амазона су поручили да Астро има уграђене функције приватности, попут зона које ће му бити „ван граница" где роботу није дозвољено да иде, као и режим „не узнемиравај" који ограничава колико се и како робот креће у одређено време.

Астро ће се интегрисати са Амазоновим системом кућне безбедности Ринг, који такође укључује беспилотну летелицу у затвореном која може да лети по кући која је први пут најављена прошле године.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво