Читај ми!

Претварање биомасе у енергију и угаљ уз „заробљавање" угљен-диоксида

Да применом нових технологија индустрија може помоћи заштити животне средине, потврђују чачанска фирма која биомасу претвара у дрвени угаљ и енергију.

Уз иновативне технологије током производње у чачанској фирми, нема емисије угљен-диоксида са ефектом стаклене баште.

Оживели су стару сеоску задругу, упослили локално становиништво, користе природне ресурсе, одрживе шуме и различите врсте биомасе, уз примену одрживих еколошких технологија.

„Укљањамо угљен-диоксид из ваздуха и истовремено производимо обновљиву енергију. Практично атоме из биљног материјала складиштимо у дрвеном угљу и нећемо га спалити већ искористити, врло корисно применити", рекао је власник предузећа Балц Баур.

Применом иновативних, швајцарских технологија производе дрвени угаљ, без недозвољених токсина, који има широку примену. Посебним поступком рада штетни гасови не одлазе директно у непосредно окружење.

„На сваку произведену тону биочара заробљавамо три тоне угљен-диоксида из атмосфере. То практично значи да даљом применом наших производа у пољопривреди, сточарству - и ми и наши корисници доприносимо у борби против климатских промена, што се већ у свету вреднује за добијање карбонског кредита", додала је Весна Баур.

Међу ретким су фирмама у свету које имају сертификат за производњу биоугља који се користи као додатак за исхрану животиња.

„На пример, ако пољопривредник дода само неколико грама нашег производа у храну за животиње, сваког дана ће добити две литре млека више, што му доноси додатни профит. То ће се одразити и на здравље крава, квалитет стајњака, па и земљишта које обрађују", објаснио је Балц Баур.

Концепт рада ове чачанске фирме примењен је у драгачевском крају богатим еколошко-одрживим сировинама, а уз примену модерних технологија индустрија на селу, како истичу, функционише без отпада или штете по околину.

број коментара 0 Пошаљи коментар