Читај ми!

Италија и Ирска траже од „Фесјбука“ да паметне наочаре „кажу“ кад снимају

Нове паметне наочаре, које је „Фејсбук“ направио у сарадњи са компанијом „Реј бан“, изазвале су забринутост Ирске организација за заштиту приватности података. Од технолошког гиганта тражили су да објасни да ли уређај може да на одговарајући начин обавести људе које снима.

Национално тело за приватност података у Ирској (The Irish Data Privacy Commissioner – DPC) наводи да је паметне наочаре, које су заједнички направили „Фејсбук“ и „Реј бан“, технолошки гигант представио прошле недеље. Уређај је привукао пажњу не само медија, већ и власти у великом броју земаља.

Италијанско удружење "Garante Privacy", које такође води рачуна о безбедности података корисника, затражило је од DPC-а да добије одговоре од компаније Марка Закерберга о томе да ли је уређај у складу са законима о приватности.

Ирски DPC водеће је тело ЕУ за праћење активности „Фејсбука“, јер је европско пословање технолошког гиганта стационирано у Даблину.

„Иако је општеприхваћено да многи уређаји, укључујући паметне телефоне, могу снимати тзв. треће особе (third-party individuals), најчешће је случај да су камера или телефон видљиви као уређај помоћу којег се снима, чиме се они који су на снимцима обавештавају о томе“, наводи се у саопштењу ирског регулатора.

Оба поменута регулаторна тела желе да знају да ли уређај може правилно да укаже на то да снима околину и да обавести људе око корисника о снимању које је у току.

„Фејсбук“ до сада није успео да пружи уверљиве доказе да наочаре имају ту могућност, приметили су у DPC-у.

Наочаре имају веома малу индикаторску лампица која се пали када се снима. Ни DPC-у нити "Garante Privacy"-у нису пружени докази да су „Фејсбук“ или „Реј бан“ извршили свеобухватно тестирање на терену како би се осигурало да је поменути индикатор ефикасно средство за обавештавање.

„Фејсбукове“ паметне наочаре немају никакве детаље који би указали на то да су посебне већ личе на обичан „Реј бан“ модел. Међутим, овај преносни уређај долази са две фронталне камере, два звучника и три микрофона за снимање околине. Предвиђено је да батерија траје око шест сати.

„У складу с тим, DPC и 'Garante' сада позивају 'Фејсбук' да потврди и покаже да је ЛЕД индикаторска лампица ефикасна за своју сврху, те да покрене информативну кампању како би упозорила јавност о томе како би овај нови производ могао довести до подизања свести код људи о томе да постоји начин да их неко снима скоро неприметно“, закључио је DPC.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. сеп 2021, 07:42) - bane [нерегистровани]

privatnost

A zasto su samo naocare problem? Niko ne postavlja takve zahteve za telefon koji moze da snima kad god i to bez ikakve signalizacije i bukvalno svi ga imaju, cak je moguce da hakeri ili vlasnici aplikacija (ako ste dali saglasnost prilikom instalacije) ukljucuju kameru i mikrofon po potrebi a bez znanja korisnika i na taj nacin prikupljaju podatke ili spijuniraju.

(субота, 18. сеп 2021, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

Google Glass

A Google-u je zabranjena prodaja njegovih naočara zbog kamere koju su mnogi protumačili kao špijunsku.