Читај ми!

Рекордна казна за Амазон – стотине милиона за кршење ГДПР-а

Гигант у области електронске трговине „Амазон“ суочава се са највећом новчаном казном у Европској унији до сада, након што га је водеће тело ЕУ за заштиту података казнило са 746 милиона евра због кршења правила о заштити података Уније.

Луксембуршко тело за заштиту података (Commission Nationale pour la Protection des Données – CNPD) казнило је „Амазон“ рекордном новчаном казном у одлуци од 16. јула којом је компанију за интернет продају оптужила да обрађује личне податке кршећи Општу уредбу ЕУ о заштити података (ГДПР).

„Амазон“ је у петак реаговао тврдећи да је таква одлука неоснована.

„Није дошло до повреде података, нити су подаци о клијентима изложени трећој страни. Ове чињенице су неспорне. Не слажемо се с одлуком CNPD-а“, наводи се у саопштењу „Амазона“ и додаје да је је у плану подношење жалбе.

Одлуком је окончана истрага покренута жалбом француске групе за заштиту приватности La Quadrature du Net из 2018. године.

Група је опрезно поздравила одлуку луксембуршког тела за заштиту података.

„Први корак је да видимо казну која одвраћа потенцијалне прекршиоце, али морамо остати на опрезу и видети да ли одлука укључује и налог за исправљање понашања којима се крше права корисника“, истакао је Бастијен ле Керек, члан адвокатског тима групе La Quadrature du Net, додајући да група још није добила решење. 

Овлашћења регулатора ЕУ за заштиту података значајно су се повећале откад је Закон о заштити података о личности ступио на снагу у мају 2018. године.

Омогућава надзорницима први пут наплату казне у вредности чак четири одсто годишње глобалне продаје компаније. Највећа казна до сада била је казна од педесет милиона евра за „Гугл“ коју је изрекло француско тело CNIL. 

„Амазон“ није прва велика компанија која је прекршила ГДПР, али је изречена казна највећа од када је закон ступио на снагу 2018. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво