Читај ми!

Рекордна казна за Амазон – стотине милиона за кршење ГДПР-а

Гигант у области електронске трговине „Амазон“ суочава се са највећом новчаном казном у Европској унији до сада, након што га је водеће тело ЕУ за заштиту података казнило са 746 милиона евра због кршења правила о заштити података Уније.

Луксембуршко тело за заштиту података (Commission Nationale pour la Protection des Données – CNPD) казнило је „Амазон“ рекордном новчаном казном у одлуци од 16. јула којом је компанију за интернет продају оптужила да обрађује личне податке кршећи Општу уредбу ЕУ о заштити података (ГДПР).

„Амазон“ је у петак реаговао тврдећи да је таква одлука неоснована.

„Није дошло до повреде података, нити су подаци о клијентима изложени трећој страни. Ове чињенице су неспорне. Не слажемо се с одлуком CNPD-а“, наводи се у саопштењу „Амазона“ и додаје да је је у плану подношење жалбе.

Одлуком је окончана истрага покренута жалбом француске групе за заштиту приватности La Quadrature du Net из 2018. године.

Група је опрезно поздравила одлуку луксембуршког тела за заштиту података.

„Први корак је да видимо казну која одвраћа потенцијалне прекршиоце, али морамо остати на опрезу и видети да ли одлука укључује и налог за исправљање понашања којима се крше права корисника“, истакао је Бастијен ле Керек, члан адвокатског тима групе La Quadrature du Net, додајући да група још није добила решење. 

Овлашћења регулатора ЕУ за заштиту података значајно су се повећале откад је Закон о заштити података о личности ступио на снагу у мају 2018. године.

Омогућава надзорницима први пут наплату казне у вредности чак четири одсто годишње глобалне продаје компаније. Највећа казна до сада била је казна од педесет милиона евра за „Гугл“ коју је изрекло француско тело CNIL. 

„Амазон“ није прва велика компанија која је прекршила ГДПР, али је изречена казна највећа од када је закон ступио на снагу 2018. године.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 01. авг 2021, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

samo se pitam...

Gde gde taj novac od milionskih kazni završava?

(субота, 31. јул 2021, 20:24) - Morona [нерегистровани]

Bezos

Srednji prst nihe pokazao sirotinji već sebi i sličnim bogatim Feudima sveta jer su UPRAVO oni ti koji bruje o smanjenju zagadjenja i klimatskim promenama.

(субота, 31. јул 2021, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Човечанство је незахвално према способним појединцима визионарима јер завист увек надјачава добробит коју ти појединци доносе свету.

Безос је свима широм света, укључујући и балканско-комуњарску боранију која је далеко на другом крају спектра, показао средњи прст одласком ван земље. "Мој новац, моја ствар." Сад ће они који би да буду на његовом месту, под параваном закона и празних фраза попут правде, демократије, социјалне једнакости тражити начине да му узму колико год могу. Свака сиротиња је сиротиња управо стога што потајно жели да буде богата, али ништа не ради поводом тога. А притом не схватају да је богатство бреме једнако као и сиротиња. Многима је боље да остану сиротиња јер њихова "мисаона подешавања" не знају за друго.