Читај ми!

Порше се укључио у милионску свемирску трку, Безос и Маск добијају новог ривала

Трка за освајање свемира претворила се у конкурентно тржиште моћних компанија. После успеха Илона Маска, Џефа Безоса и Ричарда Бренсона, у трку се укључио и „Порше“, инвестирајући у немачки стартап "Isar Aerospace".

„Порше“ улагањем у "Isar Aerospace", жели да има приступ свемирским технологијама, а постоји и могућност да се неке од њих нађу у аутомобилској индустрији.

„Порше“ се придружио инвеститорима "HV Capitalu" и "Lombard Odieru" и уложио 75 милиона евра, чиме је укупна инвестиција порасла на 165 милиона долара. Стартуп "Isar Aersopace" је још увек релативно непознат, али су његове амбиције екстремно високе с обзиром на то да је циљ такмичити се с компанијама „Блу ориџин“, Џефа Безоса, као и „Спејс иксом“ Илона Маска.

Док „Блу ориџин“ и „Спејс икс“ већ напредују са свемирским мисијама са посадом, "Isar Aerospace" верује да може да се такмичи на конкурентном тржишту лансирања малих сателита у Земљину орбиту.

„Финансирање ће омогућити компанији 'Isar Aerospace' да и даље улаже у лансирање, тестирање и производњу инфраструктуре за аутоматизовану производњу и комерцијалне операције ракета“, наводи се у саопштењу те компаније.

Компанија "Isar Aerospace" је раније ове године почела са израдом ракете „Спектрум“, а у процесу производње користи три-де штампу и аутоматизацију како би смањили трошкове производње. Ова ракета ће моћи да понесе 1.000 килограма терета, а у другој фази би достављала терет до коначне орбиталне путање.  

Први пробни лет је најављен за наредну годину.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво