Читај ми!

Кенон поставио камере које проверавају да ли су запослени срећни - да би им дозволио да раде

Kомпанија „Кенон“ је у својој подружници у Кини поставила камерe које процењују осмех запослених. Само они који су „100 одсто срећни“ могу да уђу у радни простор.

У „Кенону“ су осмислили потпуно дистопичан систем у циљу повећања продуктивности својих радника. Инсталирали су камере опремљене вештачком интелигенцијом која препознаје осмех.

Камере пуштају само оне раднике чији је осмех искрен -  да улазе у канцеларије или заказују састанке. 

Споменуте камере су биле тема извештаја магазина Фајненшал тајмс о томе како кинеске компаније користе вештачку интелигенцију за контролу запослених, преноси портал theverge.com.

Испоставило се да, између осталог, компаније надгледају које програме запослени користе на својим рачунарима, како би пратили њихову продуктивност, користе CCTV камере да проверавају колико дуго остају на паузама за ручак, чак прате и њихово кретање после посла преко апликација у мобилним телефонима.

Компанија „Кенон информационе технологије“ (Canon Information Technology) је у ствари још прошле године најавила своје камере за препознавање осмеха у оквиру пакета алата за управљање радним местима, али тада није привукла нарочиту пажњу.

Чињеница да је ова информација прошла „испод радара“ јавности добро ислуструје колико су алати намењени за надзор постали уобичајени, и то не само у Кини. 

Иако читаоци на Западу често ове приче о надзору третирају као појаву која се дешава у другим земљама, земље попут Сједињених Држава и Велике Британије нису ништа мање недужне у овој причи.

„Амазон“ је можда најбољи пример ове динамике: познат је по томе што од својих радника у складишту цеди и последњи атом снаге, па чак и рангира продуктивност радника користећи алгоритме пре него што их отпусте.

Овај савремени Тејлоризам (принцип научног менаџмента који се везује за америчког инжењера Фредерика Тејлора) није ограничен само на послове ниже квалификованих радника, јер је познато и да многи савремени софтверски пакети, попут Мајкрософта 365, долазе са уграђеним алатима за надзор. А како све више људи ради од куће због пандемије, компаније све чешће користи ове функције због страха да ће изгубити контролу над својим радницима. (Или, што би рекли они мало циничнији: они су одувек желели да користе ове алате, а пандемија им је пружила згодан изговор).

Другим речима: Камере за препознавање осмеха су у много чему још и најмање опасна врста технологије надзора. Њихова предност је то што су очигледне. Остали системи контроле су много суптилнији и вероватно ће постати уобичајена пракса у свим компанијама.