Читај ми!

Кинески ровер Џуронг послао нове фотографије с Марса, међу њима и селфи

Кинески ровер „Џуронг“ који је слетео на Црвену планету у мају, у зараван названу Утопија, поставио је своју бежичну камеру на тло, одмакао се уназад и, између осталих, направио и фотографију самог себе.

Половином маја, успешним слетањем самоходног возила „Џуронг“ на површину Црвене планете, Народна Република Кина је постала друга земља, уз Сједињене Америчке Државе, чијим је научницима и инжењерима пошло за руком да изведу успешно слетање на Марс.

Фотографије које је „Џуронг“ направио, стигле су до Земље и објављене су на церемонији коју је уприличила Кинеска свемирска агенција како би прославила успех своје мисије на Марс.

На фотографијама се види и платформа на ракетни погон која је ровер спустила на тло Марса.

На другој фотографији се види само платформа, а још су видљиви трагови које је ровер оставио у прашини док је маневрисао.

Трећа фотографија приказује панораму на месту слетања. Иначе, долина Утопија се налази на северној хемисфери Марса. 

Научници се надају да ће „Џуронг“ бити функционалан најмање 90 марсовских дана. Веома је сличан роверима „Спирит“ и „Опортјунити“ које је Америчка свемирска агенција (НАСА) послала на Марс.

Тежак је 240 килограма, а на високом јарболу се налазе камере које бележе снимке и помажу при навигацији. Пет додатних инструмената ће анализирати минералогију локалних стена и опште стање у окружењу, укључујући временске прилике.

Џуронг је опремљен ласером који омогућава приступ хемијском саставу стена, као и радаром који трага за залеђеном водом испод површине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво