Читај ми!

Мисија се наставља - Кина успешно лансирала нову свемирску летелицу

„Тјанџоу-2“ или „небески брод" на кинеском језику, лансиран је из центра на острву Хајнан.

Реч је о другој у низу од 11 мисија потребних за завршетак прве кинеске свемирске станице.

У априлу, Кина је лансирала главни модул „Тијанхе“ што је био одлучујући корак у амбицијама Пекинга за улазак у „свемирску трку". 

Свемирска станица са три модула биће активна паралелно са Међународном свемирском станицом (МСС), иза које стоје Сједињене Државе, Русија и Јапан (Кина је искључена).

Иначе, тек 2003. године, Кина је послала првог астронаута у орбиту, па је у том смислу на трећем месту света, после Совјетског Савеза и САД.

Кина је у орбиту слала и пробне модел „Тјангонг 1“ и „Тјангонг 2“, у којима су астронаути кратко могли да бораве.

„Тјанџоу“ ће пристати уз модул  „Тијанхе“, који ће обезбедити залихе за будуће астронауте, као и погонско гориво за одржавање у орбити.

Следеће године, Кина ће лансирати још два основна модула - „Вентијан“ и „Менгтијан“, користећи "Long March 5B", своје највеће и најснажније свемирско транспортно возило. 

Та ракета, способна је да пошаље 25 тона терета у ниску Земљину орбиту, а била је разлог за забринутост почетком маја, пошто је поново ушла у атмосферу.

Извештаји медија упозоравали су на „неконтролисани" поновни улазак у језгро ракете, али остаци ракете коначно су безопасно пали у Индијски океан.

Очекује се да до 2022. године, буду лансиране и четири летелице са људском посадом и четири теретне летелице, мањим ракетама, које имају максимално малу носивост од 14 тона, односно 8,8 тона. Тада се планира и почетак рада Станице.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво