Читај ми!

Насини астронаути успешно се вратили на Земљу у летелици Илона Маска

Астронаути су безбедно слетели у Мексички залив, завршавајући први комерцијални Насин лет до Међународнe свемирскe станицe.

Астронаути Мајкл Хопкинс, Виктор Гловер, Шенон Вокер и Сијоши Ногучи вратили су се на Земљу после шест месеци, и слетели у свемирски центар на Флориди. 

Сенатор Бил Нелсон, администратор за Насу, рекао је на дочеку: „Остварили смо још један невероватан лет у свемир за Америку и наше комерцијалне и међународне партнере. Сигуран, поуздан превоз до Међународне свемирске станице управо је визија коју је Наса имала када је агенција кренула у програм комерцијалних летова". 

Заједничка мисија Насе и „Спејс екса" у власништву Илона Маска, започела је лансирањем „Фалкона 9" 15. новембра 2020. из свемирског центра „Кенеди" на Флориди.

Екипа астронаута је стигла на Међународну свемирску станицу 16. новембра, скоро 27 сати од поласка. 

Током мисије, астронаути су се бавили истраживачким радом - од проучавања развоја протеина у лабораторији, до демонстрирања технологија роботских асистената.

Такође су гајили усеве и у објектима за раст биљака.

Астронаути су направили и на стотине слика Земље у оквиру мисије. 

Почетком године, имали су значајну улогу у пет свемирских шетњи изван лабораторије.

Током свемирских шетњи, астронаути су повезали каблове на недавно инсталирану научну платформу „Бартоломео", сервисирали систем хлађења станице и завршили друге задатке одржавања станице.

У мисији су провели укупно 167 дана, и тако оборили рекорд из 1974. године, када је Насина мисија трајала 84 дана.