Читај ми!

Наса за спуштање астронаута на Месец одабрала „Спејс икс“

Наса се спрема да у оквиру програма „Артемис“ пошаље астронауте у истраживање Месеца, а америчка агенција је одабрала летелицу комерцијалне компаније „Спејс икс“ за важан део њиховог транспорта до површине Земљиног природног сателита.

Моћни лансирни систем Америчке агенције за истраживање свемира послаће на пут четири астронаута унутар летелице „Орион“ на њихово вишедневно путовање ка Месечевој орбити, пише Њујорк тајмс.

Тамо ће се два члана посаде пребацити у посебну летелицу за спуштање коју дизајнира „Спејс икс“, наводи се у саопштењу Насе.

"Human landing system" (HLS) комерцијалне компаније одабран је за последњу фазу путовања и спустиће астронауте на Месечеву површину.

После око седам дана истраживања површине Земљиног природног сателита, двојац ће се укрцати у летелицу, вратити у Месечеву орбиту где ће се придружити колегама у „Ориону" и упутити се назад ка Земљи.

Укупна вредност уговора износи 2,89 милијарди долара.

Према речима Кети Лудерс, чланице Насиног Директората за људска истраживања и оперативне мисије, у питању је критични корак који човечанство доводи на пут ка одрживом истраживању Месеца и усмерава фокус на мисије у оквиру Сунчевог система, укључујући одлазак на Марс.

„Спејс икс“ блиско је сарађивао са Насиним стручњацима током почетног периода тестирања перформанси HLS-а како би дизајн летелице за приземљење на површину Месеца испуњавао Насине стандарде и захтеве за свемирске летове у којима учествују људи.

Договорене особине летелице кључне су у изградњи сигурних система, а крећу се у областима инжењерства, безбедности, здравља и медицинско-техничких области.

„Ово је узбудљиво време за Насу, а посебно за тим 'Артемис'. Током програма 'Аполо' доказали смо да је могуће учинити наизглед немогуће: спустити људе на Месец. Заузимајући приступ који подразумева сарадњу у оквиру индустрије, а уз коришћење Насине доказане техничке стручности и способности, вратићемо америчке астронауте на површину Месеца, овог пута да би истраживали нова подручја на дужи временски период“, поручила је Лиса Вотсон Морган, менаџер програма HLS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво