Читај ми!

„Ел-Џи“ се повлачи са тржишта паметних телефона

Јужнокорејска компанија „Ел-Џи“ саопштила је да ће затворити одељење за производњу мобилних уређаја које јој прави губитке, чиме је постала први већи произвођач паметних телефона који се потпуно повукао са тржишта.

Компанија већ шест година бележи губитке који укупно износе око четири и по милијарди долара, а повлачење са тржишта мобилних уређаја, на којем постоји оштра конкуренција, омогућиће јужнокорејској компанији унапређење у области производње делова за електрична возила и паметних домова, наводи се у саопштењу.

„Ел-Џи“ је био један од водећих иноватора у области производње паметних уређаја, а 2013. године је био трећи највећи произвођач паметних телефона, иза „Самсунга“ и „Епла“.

Међутим, касније су најбољи модели имали софтверске и хардверске недостатке, а аналитичари су критиковали компанију због мањка стручњака за маркетинг у поређењу са конкуренцијом из Кине. 

Одлуком о повлачењу, „Ел-Џи“ напушта 10 одсто удела у тржишту Северне Америке, где је трећи бренд по популарности, преноси Ројтерс.

Тренутно је „Ел-Џијев“ глобални удео у тржишту на око два одсто, а прошле године је произвео 23 милиона телефона.

„Ел-Џи“ је први већи произвођач који се потпуно повукао са тржишта. „Нокиа“, ХТЦ и „Блекбери“ који су такође били већи играчи, упркос паду, нису се и даље повукли. 

Очекује се да се одељење за производњу паметних телефона, које је и најмање одељење „Ел-Џија“, затвори до 31. јула, а дужина трајања подршке постојећим корисницима зависиће од дела света у којем живе.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 11. апр 2021, 11:40) - Ivan [нерегистровани]

Postovani

Imam oca od 82.g,da sme da primi fajzer vakcinu. Hvala unapred

(недеља, 11. апр 2021, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

"Проблем" је квалитет и ниска цена кинеских моб.тел....

...а не улагање у маркетинг! Кинеску "лавину" технолошког напретка и "брисање" конкуренције (осим можда Епла због специфичног имиџа и престижа бренда, технолошки су одавно заостали!) могу да зауставе само санкције, нешто попут америчког удара на Хуавеј? Надајмо се да Запад/USA не смисли нешто још горе...

(уторак, 06. апр 2021, 18:02) - Srba [нерегистровани]

LG

LG već godinama ima jake cena a probleme sa matičnim pločama,počev od LG3,mislim da će ist proći i SAMSUNG,ogromne cene za ono što pruža.