Читај ми!

Илон Маск и „Тесла“ иза тајног пројекта за снабдевање Тексаса струјом

Пројекат „Гамбит“ за складиштење енергије обезбедиће довољно струје за 20.000 домова по летњим врућинама. Милијардер Илон Маск и компанија „Тесла“ раде на развоју тајне мегабатерије која ће бити повезана са електричном мрежом у Тексасу, која је заказала током недавних временских непогода.

Батерија снаге 100 мегавати гради се у градићу Англтону у Тексасу и биће довољно велика да напаја око 20.000 домова током летњег пика потрошње струје, наводи Блумберг.

"Gambit Energy Storage", подружница конгломерата „Тесла“, изгледа да је развила и изграђује постројење за складиштење енергије.

Ворен Лашер, директор системског планирања у Тексаском савету за електричну поузданост, наводи да је "Gambit Energy Storage" уредно регистрована компанија, као и да је за 1. јун најављен комерцијални почетак пословања. 

Подаци показују да компанија дели адресу са „Теслом“ у Фримонту у Калифорнији. Ипак, званичних саопштења нема, а радници на терену покривају опрему.

Упркос томе што су електрични аутомобили најпознатији производ компаније „Тесла“, Маск је увек велике наде пoлагао у „Тесла енерџи“, компанији која обезбеђује електричну енергију.

„Енергија и пословање у том сектору већи су од посла са аутомобилима“, говорио је више пута Маск.

Компанија „Тесла“ је већи део свог фокуса недавно усмерила на Тексас, а Маск је прошлог децембра потврдио да се из Калифорније преселио у ту америчку савезну државу.

Огроман производни погон компанија гради у близини града Остина у Тексасу, где ће се правити аутомобили Тесла сајбертрак (Tesla Cybertruck) и модел Ипсилон (Model Y).

Милијардер и предузетник такође жели да подигне град, назван Старбејс, око постојећег постројења „Спејс eкс“ у округу Камерон у Тексасу, где се изводи тестирање прототипа ракета „Mars Starship”.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 16. мар 2021, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Tamu i camu...???

Mi smo bolje upoznali od Amerike....

(понедељак, 15. мар 2021, 23:54) - bata [нерегистровани]

pozadina

teksas a i cela amerika u pojedinim segmentima čame u 19-om veku.

(среда, 10. мар 2021, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

Kod nas treba nije dovoljno....???

Treba i htjeti ima smisla...
Pravo hocu nemam jA .....

(среда, 10. мар 2021, 01:21) - Dr [нерегистровани]

Treba i mi da s eugledamo, imali smo Teslu, sad Amerika ima Maska

Prvo, problem za jednosmernom strujom je rešen, pogledajte prvi projekat u Australiji
Drugo, kako ljudi ne razumeju da je ovo budućnost energetskog snabdevanja domaćinstva i preduzeća, nije stvar u totalnoj autonomiji već da se troškovi za struju smanje za 50% a da u vršnoj potrošnji imamo sigurnost i autonomiju. Zamislite da možete d aumanjite račun za struju od 50% i to na rok od npr.25 godina. Država neće dati te uslove za prosumere, već sada najavljuje da snaga instaliranih panela MORA da bude manja ili ista odobrenoj snazi od strane EDB, što znači da ćemo uvek plaćati mi , nikad EDB i još

(уторак, 09. мар 2021, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

Sta kazu distributeri...???

Kako ce se prenositi jednosmjerna struja do potrosaca...
Koji ce dalekovod preuzeti funkcionalnu odgovornost..
Hmmm... Svete to dolazi iz onog mocnog mega...

(уторак, 09. мар 2021, 12:50) - Алекса [нерегистровани]

Елон

Маск је важан за свемир, струју итд. али треба писати и о томе како се односи према запосленима итд.