Читај ми!

Трећа (не)срећа – Спејс-Ексов прототип старшип експлодирао након успешног слетања

Компанија Спејс-Екс успела је да спусти свемирску летелицу „старшип“ након лета, али је нови прототип експлодирао неколико минута касније.

Прототип СН10 је, за разлику од својих претходника СН8 и СН9, успешно додирнуо тло са којег је полетео у Бока Чика у Тексасу.

„Трећа срећа. Извели смо успешно меко слетање и имали сјајан тест лет 'старшипа'“, рекао је један од челних инжењера компаније Џон Инспрукер.

Ипак, ту није био крај. Приликом слетања, ватра је избила на дну летелице, а 8 минута касније прототип је експлодирао.

Упркос не тако савршеном крају, Спејс-Екс ово сматра успехом, јер је прототип извео све маневре у лету и слетео на земљу, што није успело његовим претходницима.

Компанија намерава да „старшипови“ у будућности замене њихове постојеће ракете „фалкон“, које сада обављају задатке за Насу, америчку војску, али и у комерцијалне сврхе.

Извршни директор Илон Маск истиче да ће 50 метара дуг „старшип“ радити све то у будућности, али боље. Моћи ће да носи већи терет у орбиту Земље и да лети на Месец и Марс.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво