Читај ми!

Паметне клупе у граду мере буку, температуру

После соларних пуњача, „Стробери енерџи“ поставља и паметне клупе. Прве су у центру Београда, али и у парковима Клиничко-болничког центра Србије, како би пацијенти могли да напуне своје телефоне или да користе интернет.

Из инкубатора техничких факултета израсли су у успешну компанију. Главна пословна канцеларија „Стробери енерџија“ је у Лондону, а главна оперативна и техничко-производна у Београду. Отуда и паменте клупе у главном граду. Имају три главне функције.

„Било да се прикључе на каблић који постоји, било да прикључе свој каблић или оно што је најзабавније да користе најновије бежично пуњење. Клупе су опремљене сензорима за мерење квалитета ваздуха, тако да људи могу проверити тренутну температуру ваздуха, буку температуру на различитим местима у граду“, рекао је Милош Милисављевић, оснивач и директор „Стробери енерџија“.

Сличне клупе постављене су у 25 земаља. Иновација има још. Међу првима, у Београду ће се ускоро појавити и паметна телефонска говорница.

„Осмислили смо нови уређај који је велики интерактивни екран са различитим корисним сервисима са бесплатним вај-фајeм, са пуњењем телефона и неким различитим функционалностима која ће обогатити искуства у гараду, а која ће тим старим битним уређајима удахнути нови живот“, објашњава Милисављевић.

Планова има још.

Милисављевић истиче да је жеља да ову паметну екологију прошире широм земље, да сви заједно можемо да радимо на томе да побољшамо јавне просторе, са крајњим циљем да имамо паметне градове.

На почетку је на изумима радило осам студената, а сада на развоју производње ради 20 људи. Своје идеје и даље стварају ту где су и почели – у Научно-технолошком парку Београд.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 24. феб 2021, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Ima li svrhe

Vandali ce raditi svoj posao...