Читај ми!

"Вотсап" изгубио милионе корисника због услова коришћења

Због веома лоше објашњеног ажурирања услова коришћења услуга, милиони корисника апликације "Вотсап" напустили су ту платформу и прешли на алтернативне попут "Сигнала" и "Телеграма".

Напуштање платформе било је толико велико да је "Вотсап" био приморан да примену нових услова, који су били предвиђени за 8. фебруар, помери за 15. мај, како би се корисницима објасниле промене које се уводе.

Током прве три недеље јануара, Сигнал је стекао седам и по милиона нових корисника, а Телеграм чак 25. Вотсап је од осме по популарности апликације у Великој Британији пао на 23. место, преноси Гардијан.

С друге стране, Сигнал 6. јануара није био ни међу 1.000 најпопуларнијих апликација у Великој Британији, али је већ до 9. јануара био најпреузиманија платформа у земљи.

Директорка јавних политика Вотсапа за Европу, Блиски исток и Африку, Нијам Свини, рекла је да верује да је егзодус повезан са ажурирањем услова услуге компаније.

Како је навела, ажурирање треба да омогући нови скуп функција у вези са пословним порукама и "разјасни и обезбеди већу транспарентност" око постојећих политика компаније.

"Нема промена у нашем дељењу података са Фејсбуком било где у свету", нагласила је Свинијева.

Вотсап безбеднији од Телеграма?

На друштвеним мрежама раширио се став да нова политика приватности Вотсапа даје тој платформи право да чита поруке корисника и информације предаје својој матичној компанији "Фејсбук".

"Желимо да будемо јасни да ажурирање смерница ни на који начин не утиче на приватност ваших порука с пријатељима или породицом", саопштио је Вотсап на свом веб-сајту.

Иронично, наглашава Гардијан, на неки начин Вотсап је више усредсређен на приватност од свог конкурента Телеграма. Примењује "енд-ту-енд" шифровање које спречава пружаоца услуга да приступити корисничким порукама. То се подразумева за свако ћаскање, осим на оно између корисника и великих предузећа.

Телеграм, међутим, укључује ту врсту шифровања за "тајне разговоре", опцију коју корисници морају активно одабрати за сваки појединачни контакт. Таква ћаскања "намењена су људима који желе већу тајност од просечног момка", објашњава се у често постављеним питањима на порталу Телеграма.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво