Читај ми!

Шта то "Вотсап" тражи од нас да прихватимо

Пре неколико недеља апликација за дописивање "Вотсап" објавила је нову политику приватности, а онда је настала права хистерија. Едвард Сноуден и Илон Маск позвали су кориснике да уклоне апликацију са својих телефона, а "Вотсап", иначе у власништву „Фејсбука“, покушао је да задржи кориснике тиме што је рок за прихватање нове политике продужио са фебруара на мај 2021. године.

Шта је то што „Вотсап" тражи од нас, о каквим променама је реч објаснио је Владимир Радуновић, директор програма у сајбер безбедности у „Дипло" фондацији, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

„Парадоксално, у односу на целу уидурму, ништа ново. Оно што су они увели је за бизнис кориснике, компаније које хоће да имају комуникацију са корисницима, јер је некада лакше користити Вотсап. За њих је прописана новост да би Фејсбук могао да дође до неких информација", рекао је Радуновић.

Додаје, да се за нас обичне смртнике који користимо Вотсап ништа не мења, јер они од 2016. године прикупљају информације о нама и деле их са Фејсбуком, што је сада званично објављено. Ми немамо могућност да кажемо да нећемо.

Да ли то значи да ако 2016. године нисмо обрисали Вотсап, да се и сада ништа неће променити, ако не обришемо ту апликацију?

„Да. Важно је рећи шта они уствари прикупљају. Они прикупљају информације о нама, што не мора неминовно да значи да је то садржај", истакао је Владимир Радуновић.

Да ли они прикупљају информације које им ми не дамо, улазе у наш телефононе и узимају оно што им треба?

„Ми прихватањем апликације дајемо пуно информација о нама, како користимо апликацију, број телефона, јер је он везан за налог, који оперативни систем користимо, често и који телефон. Колико често користимо Вотсап, када и колико дуго. То су мета подаци о нама који много значе када укрштате податке, чак и ако не знате о чему смо ми комуницирали", напоменуо је Радуновић.

По чему се онда „Фејсбуков Вотсап" разликује у односу на друге апликације за дописивање?

„Мислим да је ‘Епл' тражио да све апликације, које су на њиховом тржишту, избаце шта прикупљају од података, а то је стварно занимљиво. С једне стране имате Вотсап који прикупља мноштво информација о нама и о начину како га користимо, а са друге стране апликација Сигнал само број телефона. Фејсбук, има читаву страницу. То није питање безбедности, већ заштита наше приватности и наших података", истакао је Радуновић.

Прича се много о томе да ли су поруке шифроване или нису, да ли Вотсап може да чита наше поруке?

„То је била главна брига, јер Вотсап важи као једна од безбедних апликација,технички они не могу да приступе садржају и то остаје. Они кажу да неће гледати ни ским комуницирамо, ни колико дуго, а то не можемо да проверимо", истакао је Владимир Радуновић.

Занимљив је податак да је апликација за дописивање „Сигнал", током прошле недеље имала раст у преузимању од 4.200 одсто, а 100 одсто раста забележио је и „Телеграм". Да ли су и ове апликације сигурне?

„Све те апликације и њихови алгоритми су безбедни. Сигнал сакупља само број телефона, као и Телеграм. Ако је ишта добро из свега овога је да схватимо колико су приватност и наша људска права важни. Корисници су схватили да постоје нека права према тој индустрији. Људска приватност мора да се заштити", закључио је директор програма у сајбер безбедности у „Дипло" фондацији, Владимир Радуновић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво