Читај ми!

За старије „Фејсбук“, а за млађе „Тик Ток“- пре јутарње кафе друштвене мреже

Информације су у нашим рукама, јер 82 одсто корисника за праћење садржаја на друштвеним мрежама користи мобилни телефон.Како показују резултати истраживања о навикама људи у Србији на интернету, 94 одсто испитаника имало је бар један налог на друштвеним мрежама. Најчешће се користе "Фејсбук", "Инстаграм" и "Твитер".

Фејсбук, Инстаграм и Твитер су три друштвене мреже које најчешће користимо, али је занимљиво у које сврхе се оне најчешће користе.

„Највише се користи Јутјуб, а поменуте мреже се користе најчешће да би смо одржали контакте са пријатељима, за дељење фотографија и ведео записа, као нека врста промоције себе, као и  за приступ информацијама, како би се 'било у току', да се нешто не пропусти", истакла је Nаталија Чорбић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Како разне дезинформације и теорије завере са друштвених мрежа утичу на људе, који сегмент информисања је најважнији и које се апликације користе?

„Према истраживањима коју су рађена током ове године то су друштвене мреже Твитер и Фејсбук, а у последње време расте и популарност Редита. Ново истраживање које се припрема за март месец, наговештава да је Твитер најпопуларнија друштвена мрежа", рекла је Наталија Чорбић.

За старије „Фејсбук", а за млађе „Тик Ток"

„Старија популација више користи Фејсбук, као друштвену мрежу, а млађа Тик Ток и нове друштвене мреже", истакла је Наталија Чорбић.

У "шуми" информација, поруке људи које читамо су углавном непознате, мада су ту и поруке инфлуенсера.

„Инфлуенсерима се верује само 40 одсто, а људи истичу да се воде разумом. Ту је важан субјективни осећај корисника мрежа. Мали је прценат људи који кажу да верују 100 одсто", истиче Наталија.

Млади људи се чешће информишу преко друштвених мрежа, него преко традиционалних медија, писаних и ТВ формата. Да ли традиционални медији губе битку на друштвеним мрежама?

„Рекло би се да губе битку, што се тиче млађе популације, наравно да ћемо пре да одемо на друштвене мреже, него на Гугл, како би смо нешто сазнали. Када је у питању старија популација доминира ТВ формат. Занимљиво је да 82 осто саобраћаја иде преко мобилног телефона,17 одсто преко лап топ рачунара и 1 одсто преко таблета", истиче Наталија Чорбић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво