Читај ми!

Љубитељи електричних аутомобила, требало би да запамте име „Аптера“

Америчка стартап компанија за производњу електричних возила, „Аптера“, представила је свој први суперефикасни и лагани двосед на три точка и на електрични и соларни погон који ће имати домет до 1.600 километара.

Америчка компанија „Аптера“ почела је са радом 2006. године са идејом да производи суперефикасне електричне аутомобиле на три точка, и први прототип су представили већ 2008. године, у време када је компанија „Тесла“ још увек радила на свом „роадстеру".

И поред предности које су имали на пољу истраживања, „Аптера“ није успела да покрене производњу. Зато су оснивачи компаније покренули веома успешан посао производње батерија за електричне виљушкаре, али су сада одлучили да се врате на првобитну идеју.

Сада су представили своје прво возило и већ примају уплате, слично као и 2008. године, само што су тада новац морали да врате јер нису могли да испоруче возила.

Главна карактеристика представљене „аптере 3“ је ефикасност. Возило на три точка које је толико лагано и које има коефицијент отпора од само 0,13 Cd моћи ће да прелази 1.600 километара без пуњења.

Са том врстом ефикасности може да постигне и домет од 400 километара са јефтинијим пакетом батерија уколико купите основни модел од 25.900 долара. Купци такође, могу да бирају пакете батерија до оног максималног који ће их стајати 44.900 долара и са којим ће моћи да превале 1.600 километара.

„Аптера“ нуди и избор система погона само на предњи точак или на сва три и снагу од 100 до 150 киловата. Унутрашњост је минималистичка и подсећа на „Теслин“ модел 3 и модел Y. Чак има сличан екран и кориснички интерфејс.

Још једна занимљива карактеристика возила је да је делимично на соларни погон. Уградњом соларних панела на кров може се додати још 64 километра домета током сунчаних дана, а могу се додати и панели и на предњу хаубу или задњи део возила и тиме додати још 38,8 километара.

Заинтересовани купци се могу пријавити уплатом од 100 долара и тако „капарисати“ свој будући аутомобил који би према обећањима требало да буде испоручен следеће године.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво