Читај ми!

Захваљујући дрону, после 33 године научници завирили у чернобиљски пети блок

Први пут после 33 године, захваљујући снимцима које је специјално конструисани дрон „Елиос 2“ начинио у петом блоку нуклеарне електране у Чернобиљу, сазнало се да ли има нуклеарног отпада.

Дрон „Елиос 2“ припада компанији „Флајабилити“, а његов задатак је био да изврши инспекцију једне од најопаснијих и најнеприступачнијих локација на свету. Ради се о нуклеарној електрани у Чернобиљу у којој се догодила позната катастрофа у априлу 1986. године. Ово је била прилика да се први пут завири у пети реактор нуклеарке.

У време експлозије у Чернобиљу пети блок је био у завршној фази изградње, али се није знало да ли базени у њему имају шипке са осиромашеним уранијумским горивом.

Зато је дрон „Елиос 2“ ушао у реактор и, на срећу, отркрио да су базени празни, односно да у реактору нема нуклеарног отпада.

Овај тип дрона се, иначе, користи за надзор и инспекцију електрана. Летелица може да установи колико је времена потребно за гашење електране и који су кључни задаци у одржавању.

Ова мисија у Чернобиљу била је посебно захтевна јер је дрон морао да прелети зид висок 70 метара, а уколико би дошло до губитка сигнала, „Елиос 2“ би био изгубљен.

Ипак, мисија је успела, а оно што су показали снимци и фотографије које је дрон направио било је додатни разлог за задовољство.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 06. дец 2020, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Dron

Nema radiokatkivnog otpada. Ali na osnovu snimka, bele tackice i mlecna slika, vidi se da je u prostoriji povisen nivo radioaktivnosti.
Kao sto neko napisa ispod u komentarima, taj dron najbolje da ostave tamo.

(петак, 04. дец 2020, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

што је сигурно...

Oвo делује више као егзибиционизам него као озбиљна научна мисија...
Мада ако је постојала сумња да је ураниум из неког разлога депонован доле то се онда морало у сваком случају истражити.
Уранијумске шипке се након пар година у базену закопавају негде у Cибиру а полу живот уранијума је 4,5 милијарди дина

(петак, 04. дец 2020, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

e gledao sam na youtube neki tip je popeo na 11 hiljada metara dron ali mislim da u ovom slucaju cega su se bojali jeste veliki stepen radiacije u samo grtlu reaktora a to utice na elektroniku sigurno, ne znam nisam bas siguran ali tako mislim , mozda i gresim...

(четвртак, 03. дец 2020, 16:22) - anonymous [нерегистровани]

jos nelogicnosti

Ako je to tako savrsen dron kao sto kazu, gubitak signala zbog prepreke u vidu zida od 70 metara ne bi trebalo da trebalo valjda da predstavlja neki problem !!!
Pretpostavljam da su konstruktori predvideli da se po gubitku signala dron sam vrati istom putanjom kojom je i dosao ??!!
Po meni jedina opasnost po dron je potencijalna povisena radijacija koja bi sprzila elektroniku !!

(четвртак, 03. дец 2020, 11:23) - Milan [нерегистровани]

(Ne)logicno

Prva nelogicnost, zasto bi bile stavljene sipke sa uranijumom ako je jos uvek bio u izgradnji, a druga, uranijum nije dzak cementa i da se o njemu ne vodi evidencija. Po toj logici oni ne znaju koliko su imali uranijuma i koliko im nedostaje. Sve to otvara mnogo novih pitanja.

(четвртак, 03. дец 2020, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

xz

Taj dron odmah i da ostave tamo..