Читај ми!

Ускоро нас очекује и супераутомобил на електрични погон

У свету електричних аутомобила појавио се нови играч. „Елејшн хиперкар“ са седиштем у Калифорнији, своје место на тржишту жели да заузме са својим задивљујућим супераутомобилом названим „Freedom“ (Слобода), који би са снагом од 1.040 киловата требало да буде лудачки брз.

Компанија „Елејшн“ жели да постане први амерички произвођач луксузних електричних аутомобила, а први корак им је модел "Freedom" који је настао захваљујући „мудрим аргентинским умовима" Карлоса Сатулвског и Маура Серавије, оснивача компаније.

Тим инжењера који стоји иза овог пројекта има искуство из Формуле 1 и трке „24 сата Ле Мана" и још неколико европских тркачких серија.

„Елејшн“ наводи да ће ручно израђени „фридом" имати шасију од углљеничких влакана и да ће бити опремљен са три електромотора. Имаће погон на сва четири точка и двостепени мењач.

Међутим, постоји и опција за четврти мотор који би снагу мотора подигао на невероватних 1.400 киловата, односно 1.903 коњске снаге. Верзија са три мотора има циљану тежину од 1.650 килограма.

Унутрашњост аутомобила је инспирисана кабином борбеног авиона. Ту је дигитални екран, минималистичка централна конзола и доста угљеника, а компанија ће купцима омогућити да сами одаберу неке детаље у погледу ентеријера, у виду кожних седишта, скупоцених метала или драгог камења.

У понуди ће бити батерије од 100 и 120 киловат часова која ће омогућити домет од 482 до 644 километра. Убрзање од 0 до 100 километара на час, „фридом“ ће постизати за 1,8 секунди, а максимална брзина коју ће моћи да постигне износиће 418 километара на сат.

За оне који не желе да возе електричне аутомобиле, „Елејшн“ припрема и "Freedom Iconic", који ће бити опремљен са 5,2-литарским V10 мотором упареним са седмостепеним Ес-троник мењачем, са дуплим квачилом и погоном на сва четири точка.

Ради се о „Аудијевом“ мотору који ће развијати више од 750 коњских снага и убрзавати до „стотке" за две и по секунде. Очекује се да му максимална брзина буде 386 километара на сат.

Цена основне верзије „фридома" биће 1,7 милиона евра, а бензинске варијанте 1,9 милиона. Када ће почети продаја, није познато.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво