Читај ми!

Епл представио нову линију „мекова“ са новим М1 чипом

Нови „мекбук ер“, 13-инчни „мекбук про“ и „мекбук мини“ десктоп биће први „Еплови“ рачунари са новим М1 чипсетом. Тиме се рачунарска линија придружила „ајфонима“, „ајпедовима“ и „епл вочу“.

Развој сопственог чипа кључан је корак за „Епл“ који ће компанији дати више флексибилности и контроле када је у питању развој нових модела. Почетна цена новог „мекбук ера“ је 999 долара –иста као и цена претходног модела који је заменио.

Основни модел укључује процесор са 7 језгара и 256 гигабајта складишне меморије и 8 гигабајта радне. Модели са осмојезгарним процесором и 512 гигабајта складишне меморије коштају од 1.249 долара па све до 2.049 долара (16 гигабајта радне и 2 терабајта складишне меморије).

За додатних 299 и 199 долара, машине долазе за већ инсталираним Final Cut Pro X и Logic Pro X. Као и његов претходник, „мекбук ер“ биће доступан у златној, сребрној и сивој боји.

„Епл“ наводи да осмојезгарни процесор има 4 језгра високих перформанси и 4 језгра високе ефикасности, што би требало да избалансира снагу и дуготрајност.

Такође се наводи да нови чип нуди најбоље перформансе по вату од било којег процесора на тржишту и омогућава тренутно буђење и паљење лаптопа чим се отвори. Све то треба да допринесе дужем животном веку батерије и бољим перформансама од прошлог модела.

Има исти „Ретина“ екран дијагонале 13 инча као и његов претходник, а батерија може да подржи 15 часова бежичног веб претраживања и сурфовања и 18 часова пуштања видео-материјала са једним пуњењем.

Што се „мекбук про 13“ тиче, из „Епла“ истичу да је значајно моћнији од прошлог модела који је имао „Интелов“ процесор. Почетна цена му је 1.299 долара.

Нови „мекбук про 13“ је тако у стању да вишеструко брже исписује код, рендерује сложени 3Д материјал у Final Cut Pro и 5,9 пута брже и ефикасније обавља многе друге задатке.

Из „Епла“ обећавају да ће батерија бити у стању да са једним пуњењем издржи 17 часова претраживања по интернету и 20 сати репродукције видео-материјала на Apple TV апликацији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво